arturoooo napisał:
Jakie dużo lepsze?
Możesz dokładnie rozwinąć?
Jakby co Ustawę Konsumencką i opracowania np. ze strony UOKIK znam.
Temat rzeka, można o tym napisać książkę.
Jednak podam Ci kilka argumentów, że reklamacja z tytułu rękojmi jest w znakomitej większości przypadków lepszym uprawnieniem konsumenta.
1. Nie każda gwarancja obejmuje swoją ochroną okres 2 letni. Rękojmia w większości przypadków ma zastosowanie przez 2 lata.
2. Praktycznie znakomita większość gwarancji nie ma zapisu, w którym przy drugiej uznanej reklamacji z powodu wady istotnej konsument nabywa prawo do bezwzględnego zwrotu gotówki (prawo odstąpienia od umowy). Rękojmia ma taki przywilej.
3. Znakomita większość gwarancji nie ma zapisu, w którym przy braku odpowiedzi dot. uznania bądź nie uznania reklamacji w terminie 14 dni kalendarzowych (jeżeli konsument chciał np. naprawy produktu niesprawnego), reklamacje (żądanie konsumenta) z mocy prawa uznaje się za zasadną.
itd.
Dalej mi się nie chce tematu poszerzać, napisałem z tego pracę magisterską zatem pisanie wiele razy o tym samym odbiera mi automatycznie przyjemność samego pisania.
Powyższe argumenty przesądzają o wyższości reklamowania z tytułu rękojmi nad większością przypadków niekorzystnych bądź mniej korzystnych zapisów gwarancji.