Czy można anulowac alimenty?

• Autor wątku Autor wątku Tośka85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tośka85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy mozna anulowac przyznane alimenty i zrobic tak, aby to matka dziecka je placila? Interesuje mnie to, poniewaz moj partner wychowuje i utrzymuje syna sam, a matka dziecka przebywa od ponad roku za granica, utrzymujac z nim kontakt tylko telefoniczny, od czasu do czasu podsyla jakies prezenty checac przekupic dziecko, a po za tym nie lozy na nie ani zlotowki...
Checmy uregulowac wszystkie sprawy, gdzyz zamierzamy sie pobrac, a boje sie, ze przez jego "byla" bedziemy mieli w przyszlosci problemy... Dodam, ze nie byli malzenstwem, i ze matka dziecka odgraza sie ze zabierze dziecko do do siebie jak tylko bedzie samo moglo decydowac z ktorym z rodzicow chce przebywac... Czy w takiej sytuacji mozna odebrac matce prawa rodzicielskie lub je ogrzniczyc? Co mozna ewentualnie jeszcze zrobic?

[cytat:ijk34mjn]
Czy mozna anulowac przyznane alimenty i zrobic tak, aby to matka dziecka je placila?
[/cytat:ijk34mjn]
Tak, jeżeli zmieniły się okoliczności na podstawie których orzeczono alimenty.
Kro stanowi:
[lex:ijk34mjn]Art. 138. W razie zmiany stosunków można żądać zmiany orzeczenia lub umowy dotyczącej obowiązku alimentacyjnego.[/lex:ijk34mjn]

[cytat="Tośka85"] Czy w takiej sytuacji mozna odebrac matce prawa rodzicielskie lub je ogrzniczyc? Co mozna ewentualnie jeszcze zrobic?[/cytat]

Tak. Nalezy zlozyc wniosek do sadu i opieke nad dzieckiem, wyjasnic powody, umotywowac i zlozyc wniosek o alimenty.

VEGAS maleńkie pytanko co znaczy wyrażenie prawne" anulować alimenty" bo z praktyki wiem że nie ma takiego określenia. Można złożyć pozew do Sądu Rodzinnego o zniesienie alimentów z ojca dziecka i pozew o zobowiązanie do alimentacji matki dziecka . Wg mnie anulować to można błędnie wystawiony rachunek ale nie alimenty otrzymywane na podstawie wyroku Sądu Rodzinnego, który nadaje klauzulę natychmiastowej wykonalności.
Po czyjej stronie leży prawda???????????????????

rozalinda cieszymy się że masz taką znakomitą praktykę ale skoro tak jest to powinnaś zdawać sobie sprawę, że jeżeli zacznę mówić językiem prawniczym to nikt mnie nie zrozumie.
Vegas odpowiedział na pytanie, a jeżeli chcesz już koniecznie być bardziej papieska od papieża to powinnaś pisać, że można żądać zmiany orzeczenia lub umowy dotyczącej obowiązku alimentacyjnego

He, he!
Droga Rozalindo, Pasqud chyba dosyć jasno wyjaśnił powód takiego skrótu myślowego.
Jeżeli za każdym razem miałbym prostować niewłaściwe zwroty, kolokwialne stwierdzenia userów, to połowa tematów, czy postów musiałaby temu być poświęcona.
Na dowód tego mój ostatni - całkiem niepotrzebny - post. :)

HI, hi !!!!

Pasqud,sorry ale nie jestem prawnikiem lecz nauczycielem szkoły średniej-------stąd paskudny nawyk korygowania błędów

Tym bardziej kiedy się koryguje "błędy" należy wiedzieć, czy się wie jaka forma jest poprawna.

Z tym , że niekoniecznie . "Rozmowy " na forum są prowadzone w języku potocznym, a nie w języku ściśle prawniczym niezrozumiałym dla zwykłego laika.
Należało sprostować określenie " anulowanie alimentów". :)

Powrót