Czy mozna dostać kindergeld za okres wsteczny

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka Piórkowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka Piórkowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich!
Mam taką sytację.Mój maz od pażdziernika ubiegłego roku pracuje lekalnie(na umowę o pracę)w Niemczech.Ma zameldowanie też od pażdziernika na terenie Niemiec.W kwietniu przyjechałam tutaj na stałe z naszym dzieckiem(lat 5)i zameldowaliśmy się oczywiście od razu wszyscy,tylko pod innycm adresem bo mąz znalazł wcześniej wiekszy dom.W kwietniu złozylismy też wniosek o kindergeld w Familienkasse.Dołączyliśmy męża umowę o pracę,akt urodzenia dziecka(przetłumaczony),dokumenty potwierdzające nasze zameldowanie(+oczywiście wcześniejsze zameldowanie męża to do pażdziernika).Bardzo szybko dostalismy odpowiedz o przyznaniu nam kindergeld ale od kwietnia?Nie dostaliśmy za ten okres wsteczny od pażdziernika?Maz pytał w pracy dlaczego tak i ksiegowa powiedziała,ze dziecko musi by zameldowane na terenie Niemiec.Myśle ze to bzdura?Co powinnam zrobić w tej sytacji? Chcę się upewnić wydaje mi sie ,ze należy sie nam wstecz te 6m-cy wstecz.Dodam ze w Polsce w tym czasie nie pobierałam i nie pobieram zadnych świadczeń z mopsu na dziecko-za duże dochody.

Maz pytał w pracy dlaczego tak i ksiegowa powiedziała,ze dziecko musi by zameldowane na terenie Niemiec.Myśle ze to bzdura?

bzdura

zresztą możesz poczytać w poniższych tematach , nadpłaty były i są,nawet na dzieci mieszkające w Polsce

Powrót