Czy można jakoś zawiessić dług? co mam zrobić

• Autor wątku Autor wątku krakar12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakar12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
Co mam zrobić w tj sytuacji;/ nie mam możliwości spłaty tej kwoty:
Mam dług w Plusie,kara 2tys, przejął go Kredyt Inkaso, teraz dostałam informację już z kancelarii prawniczej-prze sądowe wezwanie do zapłaty.
Należność główna- należności z tytułu faktur: 278zł
Noty odsetkowe 2,299,14zł
Odsetki naliczone do dni 2016-02-23 24zł
razem: 2601,95zł

Zamierzam wystosować tm pismo, lecz co tam napisać, by nie skierowali sprawy do sądu, bo się nie wypłatę. Straciłam pracę, zaczełam od połowy lutego, ale porządną wypłatę dostanę jakoś do 15 kwietnia. Czy można jakoś zawiesić dług do tego czasu? Co mogę zrobić;( wiem, że jak tam zadzwonię to i tak będą chcieli całą kwotę, a ja w tym momencie nawet 500 zł nie mogę im dać, może 100 zł mogłabym przeznaczyć, lecz napewno się nie zgodzą..

A z kiedy jest ta należność (napisz więcej szczegółów).
Jest opcja, że należność jest już przedawniona.

Nie za bardzo mi te kwoty pasują. Ale podaj więcej informacji. A przede wszystkim interesujące dla Ciebie jest kiedy roszczenie stało się wymagalne (data płatności tej kary bądź ostatniej faktury, jeżeli była). Jeżeli jest to sprawa sprzed ponad 3 lat, to wysoce prawdopodobne że rzecz jest przedawniona, co w konsekwencji - przy odpowiednim działaniu - może uchronić Cię przed egzekucją przymusową.

Przedawnienie nie wchodzi w grę, ponieważ było to ponad rok temu.
Wziełam tel n abonament w plusie, kara tam za nie wywiązanie się z warunków umowy to 2tys. plus 278 zł z tytułu faktur za abonament

Przeczytaj dokładnie co jest na fakturze/nocie oraz umowie: kara czy zwrot ulgi? Jeśli kara, to ewentualne powództwo jest do odstrzału i nawet nie ma sensu o czymkolwiek z nimi dyskutować.
Jeśli zwrot ulgi, to trzeba by znać treść kwitów jakimi dysponują.

jest to kara za niedotrzymanie warunków umowy

krakar12 napisał:
jest to kara za niedotrzymanie warunków umowy
Zatem umowę operator zerwał za brak opłat? Więc chyba już wszystko wiesz w kwestii tej kary

no dobrze ale pytalam czy moge jakos zawiessic spllate

krakar12 napisał:
no dobrze ale pytalam czy moge jakos zawiessic spllate
Przecież już zawiesiłaś, bo nie płacisz. Myśl. Kara jest nienależna (orzecznictwo i stanowisko UOKiK) i możesz podnieść ten zarzut wobec wierzyciela i przed sądem.
Trudna sytuacja materialna, nie zwalnia cię, od uchylania się - od płacenia r-ku wymagalnych.

."Kara jest nienależna (orzecznictwo i stanowisko UOKiK) i możesz podnieść ten zarzut wobec wierzyciela i przed sądem."

nie rozumiem?

krakar12 napisał:
."Kara jest nienależna (orzecznictwo i stanowisko UOKiK) i możesz podnieść ten zarzut wobec wierzyciela i przed sądem."

nie rozumiem?
A co tu nie rozumieć? Odmawiasz spłaty, bo się nie należy. Jeśli będzie pozew o zapłatę, to się sprzeciwisz i podasz ten zarzut - kara jest nienależna jako sprzeczna z przepisami k.c. Zresztą wówczas to lepiej skorzystaj z pomocy, bo w pojedynkę to coś zepsujesz.

właśnie sprawdziłam kara wynosi nie 2 a 3 tys, pogieło ich

Powrót