Czy można kupić towar do firmy na paragon ?

• Autor wątku Autor wątku aifab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aifab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Serdecznie !

Od niedawna prowadzę działalność gospodarczą i jeszcze nie do końca poznałem prawo z tym związane.
Zadarzyło mi się kilka razy zamówić towar przez internet, pomimo prośby o fakturę, otrzymałem paragon :mad:. Moje pytranie polage na tym, czy mając na stanie towar na który nie posiadam faktury, tylko paragon fiskalny jest legalne ? Oczywiście sprzedając ten towar ja również wystawiam paragon. Co by było w razie kontroli skarbowej ?

Dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam, aifab.

Czy to ryczałt ewidencjonowany, karta podatkowa, czy też zasady ogólne?

Witam !

Powiem szczerze, że sam do końca nie wiem :o. Posiadam kasę fiskalną, codzienne raporty dobowe z kasy fiskalnej przepisuje do ewidencji przychodów. Moje przychody z reguły nie przekraczają 2,5tyś złotych miesięcznie, wiec nie płacę podatku.

Pozdrawiam, aifab.

To nikomu niczego nie powie...

No cóż, zgodnie z rozporządzeniem o PKPiR, zakup towaru powinien być udokumentowany fakturą. Ale, z drugiej strony, to samo rozporządzenie dopuszcza też specyfikację jako dokument zakupu towarów. Przy ryczałcie i karcie podatkowej w ogóle to nie ma znaczenia, bo tam się nie prowadzi ewidencji, w której wyodrębniony jest zakup towarów.

Jeśli na Allegro kupujesz od firm, to one muszą Tobie wystawić fakturę, skoro sprzedają firmie, nie osobie fizycznej. Stanowczo domagaj się od nich faktur, nawet jeśli mieliby je dosłać później.

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam,
aifab

Powrót