Czy można mieć Laptopa w celi ?

• Autor wątku Autor wątku ml89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

ml89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Ja się chciałem dowiedzieć czy można mieć laptopa w celi i z niego swobodnie korzystać. Z tego co mi wiadomo więźniowie mają dostęp do komputera, ale czy można mieć laptopa w celi ?
Wiadomo mi też że można mieć telewizor w celi, bo widziałem na pewnym zdjęciu.
Chciałem się też zapytać ile komputerów posiada więzienie we Wrocławiu ?

Chciałem się też dowiedzieć czy można pisać książkę (np. naukową), kożystając różnych publikacji w celi ?

ml89 napisał:
Ja się chciałem dowiedzieć czy można mieć laptopa w celi i z niego swobodnie korzystać.

Tak lub nie. Zależy to od wielu czynników oraz od konkretnego osadzonego i jego sytuacji.

forg napisał:
Tak lub nie. Zależy to od wielu czynników oraz od konkretnego osadzonego i jego sytuacji.

A jak zdemontuje antenę WIFI z laptopa , która według KKW jest zabroniona?

forg napisał:
W którym miejscu znajduje się taki zapis?

Art. 110a.
§ 1. Skazany ma prawo posiadać w celi dokumenty związane z postępowaniem, którego jest uczestnikiem, artykuły żywnościowe i wyroby tytoniowe, środki higieny osobistej, przedmioty osobistego użytku, zegarek, listy oraz fotografie członków rodziny i innych osób bliskich, przedmioty kultu religijnego, materiały piśmienne, notatki osobiste, książki, prasę i gry świetlicowe.
§ 2. Dyrektor zakładu karnego może zezwolić skazanemu na posiadanie w celi sprzętu audiowizualnego, komputerowego oraz innych przedmiotów, w tym także podnoszących estetykę pomieszczenia lub będących wyrazem kulturalnych zainteresowań skazanego, jeżeli posiadanie tych przedmiotów nie narusza zasad orządku i bezpieczeństwa obowiązujących w zakładzie karnym.
§ 3. Skazany nie może posiadać w celi albo przekazywać do depozytu w trakcie pobytu w zakładzie karnym przedmiotów, których wymiary lub ilość naruszają obowiązujący porządek albo utrudniają konwojowanie. Przedmioty te przesyła się, na koszt skazanego, do wskazanej przez niego osoby, instytucji lub organizacji. W uzasadnionym wypadku przedmioty te mogą być przesłane na koszt zakładu karnego.
§ 4. Skazany nie może posiadać, poza depozytem, środków łączności oraz przedmiotów i dokumentów, które mogą stanowić zagrożenie dla porządku lub bezpieczeństwa w zakładzie karnym.

A czymże jest karta WIFI, którą posiada każdy laptop/netbook jeżeli nie srodkiem łącznosci? Nie sądzę również, aby w zakładach karnych znajdowali się specjalisci, którzy potrafią bez uszkodzenia laptopów marek wszelakich zdemontować ową kartę.

Czy laptopa nie wiem, ale może zainstalują w celi komputer.
Zakład Karny, jak sama nazwa wskazuje jest za karę,a nie dla relaksu i zabawy.

Zgadza się - komputer pozbawiony srodków łącznosci typu karta sieciowa czy modem.

ZjemCiChleb napisał:
Nie sądzę również, aby w zakładach karnych znajdowali się specjalisci, którzy potrafią bez uszkodzenia laptopów marek wszelakich zdemontować ową kartę.

Ale są specjaliści, którzy potrafią stwierdzić brak środków łączności w sprzęcie. Lub stwierdzić uniemożliwienie działania istniejącego środka łączności. I niekoniecznie muszą to być specjaliści zatrudnieni w jednostce penitencjarnej.

Idąc Twoim tropem dyrektor nie może wyrazić nigdy zgody na posiadanie przez skazanego sprzętu komputerowego. Bo przecież zamontować środek łączności w komputerze stacjonarnym również można.

ZjemCiChleb napisał:
Zgadza się - komputer pozbawiony srodków łącznosci typu karta sieciowa czy modem.

A karta sieciowa dlaczego?
Za chwilę interpretując ten zapis skasujemy wszelkie odbiorniki telewizyjne. I radioodbiorniki. One również mogą służyć do łączności. Co za problem nadawać zza murów na ustalonej uprzednio częstotliwości?

forg napisał:
Ale są specjaliści, którzy potrafią stwierdzić brak środków łączności w sprzęcie. Lub stwierdzić uniemożliwienie działania istniejącego środka łączności. I niekoniecznie muszą to być specjaliści zatrudnieni w jednostce penitencjarnej.

Idąc Twoim tropem dyrektor nie może wyrazić nigdy zgody na posiadanie przez skazanego sprzętu komputerowego. Bo przecież zamontować środek łączności w komputerze stacjonarnym również można.

A karta sieciowa dlaczego?
Za chwilę interpretując ten zapis skasujemy wszelkie odbiorniki telewizyjne. I radioodbiorniki. One również mogą służyć do łączności. Co za problem nadawać zza murów na ustalonej uprzednio częstotliwości?

Ano, dlatego, że telewizor z zasady jest odbiornikiem a nie nadajnikiem. Podobnie jak radio. Ono odbiera a nie nadaje. Prawodopodbieństwo, że ktos postanowilby zakłócić fale radiowe (88-108Mhz) i nadawać komunikaty prosto do ZK (pomijając koszty i ew. odpowiedzialnosc karną oraz to, że komunikacja byłaby jednostronna, bo chyba nie wierzysz w to, że skazany samodzielnie zmontuje w celi radiostację) jest sporo mniejsze, aniżeli prawdopodobieństwo, że ktos tuż za murem umiesci punkt dostępowy do sieci intranetowej bądz internetowej, z którym to skazany za pomocą karty WIFI zamontowanej w każdym laptopie może się połączyć nadając i odbierając informacje czy dane. Sama definicja nadajnika oraz odbiornika pasywnego przeczy temu, co napisałes. Co do samego posiadania komputera stacjonarnego - czemu miałby nie zezwolić w uzasadnionym przypadku? Nie zezwoli natomiast na posiadanie karty sieciowej, która jest srodkiem łącznosci którego posiadanie w celi jest zabronione przez kkw.

No i kończąc temat - jak już wspomniałem: posiadanie laptopa w celi jest możliwe. I uzależnione jest to od wielu czynników, aspektów oraz osobowości osadzonego. Między innymi od pozbawienia laptopa środków łączności.

Forg, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że kart (obydwóch) nie da się bez uszkodzenia laptopa zdemontować? A już zapewne nie jest to wykonalne przez osadzonych którzy mieliby to zrobić.

guest_user napisał:
Nie ma odpowiedzialności karnej za ten czyn.

Czy aby na pewno?

DZIAŁ XI

Przepisy karne i kary pieniężne

Art. 208. 1. Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenia radiowego nadawczego lub nadawczo-odbiorczego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. Sąd może orzec przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia czynu określonego w ust. 1, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy.

3. Sąd orzeka przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia czynu określonego w ust. 1, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy, jeżeli ich używanie zagraża życiu lub zdrowiu człowieka. Przepis art. 195 Kodeksu karnego wykonawczego stosuje się niezależnie od wartości przedmiotów, których przepadek orzeczono.

ZjemCiChleb napisał:
Czy aby na pewno?

Na pewno.

Dowiedz się pierw, czego a przede wszystkim kogo dokładnie dotyczy cytowany przez Ciebie przepis (Art. 1.1 i 2 w/w), oraz na jakie urządzenia radionadawcze należy mieć zezwolenie, penalizowane w w/w przepisie.

Ostatnia edycja:
Czekaj, bo czuję się jak bohater powiesci Kafki.

Dotyczy osoby, która bez wymaganego zezwolenia nadaje za pomocą urządzenia nadawczego (masło maslane, ale inaczej Ci tego nie wytłumaczę) na czestotliwosciach które w każdym cywilizowanym kraju podlegają regulacji odpowiednich urzędów, a w tym wypadku - URTiP. Nadmienię, bo widzę nie zauważyłes - na samo urządzenia radionadawcze nie potrzeba mieć zezwolenia. Zezwolenie należy mieć na używanie/nadawanie na okreslonej czestotliwosci, a logicznym jest fakt, że włączając/używając urządzenia radionadawcze emitujesz na jakims pasmie lub zakłócasz nadawanie/odbiór innych, posiadających zezwolenie organów i instytucji. Jeżeli twierdzisz natomiast, że racji nadal nie mam, to proponuję nadawać na częstotliwosci służb ratunkowych lub założyć piracką radiostację i sam się przekonasz, że jednak zezwolenie posiadać należy.

Są natomiast czestotliwosci (np. 2,4 GHz, 5 GHz) na których nadawać możesz bez problemu i zezwolenia. Mowa w tym przypadku jednak o czestotliwosciach radiowo-telewizyjnych, bo o tym też dyskusja, więc proszę nie wyszukuj przykładów z kosmosu.

Ostatnia edycja:
ZjemCiChleb napisał:
Czekaj, bo czuję się jak bohater powiesci Kafki.

To czuj się dalej.

Jak założysz nielegalnie własną telefonię komórkową w celi, będziesz miał abonentów :D etc. etc. to odpowiesz właśnie w cytowanej przez ciebie ustawy - telekomunikacyjnej.

guest_user napisał:
To czuj się dalej.

Jak założysz nielegalnie własną telefonię komórkową w celi, będziesz miał abonentów :D etc. etc. to odpowiesz właśnie w cytowanej przez ciebie ustawy - telekomunikacyjnej.

Policji też to powiesz? Poczytaj, zanim kolejny raz zarzucisz komus, że nie ma racji:

Opolska Policja zamyka pirackie radio
26.05.2007 3:23, Autor: Leszek Kędzior (Krogulec)

Nie ucichły jeszcze echa niedawnych nalotów na koszalińskiei poznańskieakademiki, a tymczasem policjanci zamknęli piracką rozgłośnię radiową z Zawady koło Opola, nadającą na falach UKF i przez Internet.

W trakcie kontroli pasma UKF, pracownicy Urzędu Komunikacji Elektronicznej namierzyli pasmo 97,7 MHz, na którym nadawana była muzyka. Okazało się, że sygnał dochodzi z Zawady koło Opola. Wczoraj Policja dokonała przeszukania w namierzonym wcześniej budynku w Zawadzie, w którym, jak się okazało, działała nielegalna rozgłośnia. Jak informuje Policja, w trakcie przeszukania ujawniono nielegalne oprogramowanie oraz około 15.000 nielegalnych utworów MP3, a także komputery i sprzęt służący do nielegalnego nadawania. Radia na falach UKF mogli słuchać mieszkańcy najbliższej okolicy, w tym także mieszkańcy centrum Opola. Przez Internet - praktycznie wszyscy.

Jak informuje Policja, radio prowadził 23-letni mieszkaniec Zawady, Damian C. Mężczyzna nie posiadał koncesji na nadawanie sygnału radiowego, ani zezwolenia na publiczne odtwarzanie utworów muzycznych. Zostanie mu przedstawiony zarzut rozpowszechniania bez uprawnień cudzych utworów oraz zarzut używania urządzenia radiowo nadawczego lub nadawczo-odbiorczego bez wymaganego pozwolenia za co grozi kara do 2 lat pozbawienia wolności.

Źródło: Komenda Wojewódzka Policji w Opolu

Na przyszłosc życzę większej kreatywnosci. Słowo telekomunikacja nie oznacza tylko komunikacji poprzez telefon. To komunikacja oparta również na falach radiowych o których tu mowa. A żeby nie było, tutaj masz definicję:

Wyniki tłumaczenia: telekomunikacja
Słownik języka polskiego

Słownik ortograficzny
telekomunikacja, (o) tej telekomunikacji, tę telekomunikację, tą telekomunikacją

Słownik wyrazów obcych

przekazywanie sygnałów na odległość; także: dziedzina gospodarki oraz nauka związana z przekazywaniem sygnałów na odległość: We współczesnej telekomunikacji sygnały są przekazywane za pomocą impulsów elektrycznych, fal radiowych i telewizyjnych. Wśród prywatyzowanych przedsiębiorstw najwięcej nabywców znajdują te z dziedziny telekomunikacji. Instytut prowadzi badania w dziedzinie telekomunikacji.
złożenie cząstki: telei słowa: komunikacja

www.slowniki.gazeta.pl

Ostatnia edycja:
ZjemCiChleb napisał:
Policji też to powiesz? Poczytaj, zanim kolejny raz zarzucisz komus, że nie ma racji:

No bo nie masz racji - piszesz bzdury. Naprawdę, przeczytaj do czego odnosi się ta ustawa ponieważ cytujesz jej zapisy do dyskusji o posiadaniu odbiornika wi-fi w komputerze...

Ostatnia edycja:
Prokurator stawiając zarzuty Damianowi C. z artykułu zacytowanego powyżej też się pomylił? Sam już nie wiem - czy Ty nie wiesz co piszesz, czy starasz się mi udowodnić, że jestem psychicznie chory.

DZIAŁ I
Postanowienia ogólne
Rozdział 1
Zakres ustawy
Art. 1. 1. Ustawa określa:

1) zasady wykonywania i kontroli działalności polegającej na świadczeniu usług telekomunikacyjnych, dostarczaniu sieci telekomunikacyjnych lub udogodnień towarzyszących, zwanej dalej "działalnością telekomunikacyjną";

2) prawa i obowiązki przedsiębiorców telekomunikacyjnych;

3) prawa i obowiązki użytkowników oraz użytkowników urządzeń radiowych;

4) warunki podejmowania i wykonywania działalności polegającej na dostarczaniu sieci i udogodnień towarzyszących oraz świadczeniu usług telekomunikacyjnych, w tym sieci i usług służących rozpowszechnianiu lub rozprowadzaniu programów radiofonicznych i telewizyjnych;

ZjemCiChleb napisał:
czy Ty nie wiesz co piszesz, czy starasz się mi udowodnić, że jestem psychicznie chory.

Jeśli podstawiasz to, co piszesz pod sytuację w zakładzie karnym oraz porównujesz to z posiadaniem wi-fi lub gsm w celi, to skłaniałbym się ku temu drugiemu.

ZjemCiChleb napisał:
ub rozprowadzaniu programów radiofonicznych i telewizyjnych;

Dlatego piszę, że jak założysz własną rozgłośnię radiową FM lub własną telefonię komórkową GSM bez zezwolenia UKE w celi (kij wie, jak przemycisz do celi potrzebną infrastrukturę :D), to wtedy być może odpowiesz karnie z cytowanego przez Ciebie art.

Tu tymczasem jest mowa o komórce lub wi-fi w celi i odpowiedzialności skazanego za posiadanie czegoś takiego bez wiedzy dyrektora jednostki. I nie staraj się udowadniać, że odpowiesz za to karne - bo nie odpowiesz. Kodeks karny nie przewiduje odpowiedzialności karnej za posiadanie urządzeń do komunikacji i korzystanie z nich bez wiedzy administracji zakładu karnego. Jedyną odpowiedzialnością, jest odpowiedzialność dyscyplinarna za zakłócenie porządku jednostki.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Dlatego piszę, że jak założysz własną rozgłośnię radiową FM lub własną telefonię komórkową GSM bez zezwolenia UKE w celi (kij wie, jak przemycisz do celi potrzebną infrastrukturę :D), to wtedy być może odpowiesz karnie z cytowanego przez Ciebie art.

Tu tymczasem jest mowa o komórce lub wi-fi w celi i odpowiedzialności skazanego za posiadanie czegoś takiego bez wiedzy dyrektora jednostki.

Ty naprawdę chcesz mi wkręcić chorobę psychiczną. Napisałem, że nadawanie do więzienia za pomocą nadajnika radiowego odpowiednich informacji, które to skazany odbierze za pomocą radia jest malo prawdopodobne, kosztowne i dodatkowo nadawcę naraża na odpowiedzialnosc karną. Na co odpisałes:

Nie ma odpowiedzialnosci karnej za ten czyn.

Jeszcze przed chwilą naigrywałes się, że ustawa tyczy się tylko nadajników GSM, teraz z kolei starasz się ze mnie zrobić idiotę, tylko dlatego, że nie masz racji.

Powrót