Czy można mieć Laptopa w celi ?

• Autor wątku Autor wątku ml89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ZjemCiChleb napisał:
Napisałem, że nadawanie do więzienia za pomocą nadajnika radiowego odpowiednich informacji, które to skazany odbierze za pomocą radia jest malo prawdopodobne, kosztowne i dodatkowo nadawcę naraża na odpowiedzialnosc karną.

Nie pakuj się w coś, o czym nie masz pojęcia, ponieważ teraz powinno być pytanie - jakie konkretnie częstotliwości? Jakie pasma? Bo na niektóre trzeba a na niektóre nie trzeba mieć pozwolenia UKE. Jak masz krótkofalówkę albo CB radio w celi, to też odpowiesz karnie z tej ustawy?

Rozmowa dotyczy laptopa i wifi (przeczytaj temat rozmowy), a nie pasm FM czy GSM i ustawa telekomunikacyjna jest tu zupełnie nietrafna.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Nie pakuj się w coś, o czym nie masz pojęcia, ponieważ teraz powinno być pytanie - jakie konkretnie częstotliwości? Jakie pasma? Bo na niektóre trzeba a na niektóre nie trzeba mieć pozwolenia UKE? Jak masz krótkofalówkę albo CB radio, to też odpowiesz karnie z tej ustawy?

Pojęcie mam takie, że wiem iż nie można nadawać w pasmie 88-108 MHz bez zezwolenia. Ty natomiast napisałes, że za nadawanie na tych czestotliwosciach nie ma odpowiedzialnosci karnej. Napisałem również (tak, tak), że na wybranych czestotliwosciach można nadawać bez ograniczeń. Nie sądzę rownież, aby skazani mieli taką wiedzę, żeby zwykły odbiornik radiowy przerobić za pomocą niezbędnika, grzałki oraz plastikowej zastawy w sposób umożliwiający odbiór na czestotliwosci 26960 MHz (czestotliwosc radia CB) oraz dodatkowo za pomocą tego radia móc nadawać. W temat o którym nie masz bladego pojęcia wpakowałes się Ty - nie ja.

I tak, zgadza się - temat tyczy się laptopa, ale nie mogłes się powstrzymać i wrzucić swoje 3 grosze ze stwierdzeniem, że za nadawanie na zastrzezonych czestotliwosciach nie ponosi się odpowiedzialnosci karnej.

ZjemCiChleb napisał:
I tak, zgadza się - temat tyczy się laptopa, ale nie mogłes się powstrzymać i wrzucić swoje 3 grosze ze stwierdzeniem, że za nadawanie na zastrzezonych czestotliwosciach nie ponosi się odpowiedzialnosci karnej.

Nie masz racji. Stwierdziłem, że za posiadanie i używanie urządzeń do komunikacji w celi nie ma odpowiedzialności karnej. Jak zauważyłeś, temat dotyczy laptopa, wi-fi i telefonów komórkowych, a nie przerabiania radia i nadawania na pasmach niedozwolonych czy innego terroryzmu...

guest_user napisał:
Nie masz racji. Stwierdziłem, że za posiadanie i używanie urządzeń do komunikacji w celi nie ma odpowiedzialności karnej. Jak zauważyłeś, temat dotyczy laptopa, wi-fi i telefonów komórkowych, a nie przerabiania radia i nadawania na pasmach niedozwolonych czy innego terroryzmu...

No więc naucz się cytować i czytać ze zrozumieniem. Zacytowałes fragment, w którym twierdzę jedynie, że za nadawanie na tych czestotliwosci można poniesc odpowiedzialnosc karną, czemu zdecydowanie zaprzeczyłes. Ba, dodatkowo zażądałes podawania ustaw i artykułów. Po ich otrzymaniu nagle stwierdzasz, że to przecież nie o to Ci chodziło.

ZjemCiChleb napisał:
Forg, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że kart (obydwóch) nie da się bez uszkodzenia laptopa zdemontować? A już zapewne nie jest to wykonalne przez osadzonych którzy mieliby to zrobić.

A kto powiedział, że ma to zrobić osadzony? Jeśli już to osadzony poniesie koszty lub zadba o to. Są inne możliwości 100% zapewnienia, że w laptopie nie ma żadnych środków do komunikowania się ze światem zewnętrznym.

Powrót