czy można nie odpowiadać na pismo?

• Autor wątku Autor wątku mmm10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmm10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam Wszystkich!
mam pytanie, czy jak złożyłem pismo do instytucji państwowej takiej jak urząd miejski, to czy taka instytucja ma obowiązek odpowiedzenia mi pisemnie? czy zupełnie nie muszą odpowiadać na moje pismo?

"W piśmie prosiłem o wyjaśnienie decyzji urzędu". Czy jest obowiązek, jakieś prawo administracyjne, że urząd musi odpowiedzieć? czy może ktoś zna nr takiego prawa i jak się ono nazywa, oraz ile czasu ma urząd na odpowiedź.

Proszę rzucić okiem na art. 113 par. 2 Kodeksu postępowania karnego. Bez zbędnej zwłoki i mniej niż miesiąc(art. 35 Kpa).

Oczywiście Kodeks postępowania administracyjnego. Nie mam pojęcia, skąd wzięła mi się ustawa karna procesowa. Niestety opcja edytuj nie jest już dostępna.

Witam,

Co do zasady urząd ma obowiązek doręczenia odpowiedzi na piśmie w ustalonych terminach ( jeśli będzie potrzeba wyjaśnię to dokładnie ).
Pisze Pan, iż złożył Pan pismo o wyjaśnienie decyzji wydanego przez dany organ - tutaj urząd. Urząd ma obowiązek odpowiedzi na tą decyzję, ponieważ nawet gdyby nie podał Pan swojego adresu zamieszkania ( co jest podstawą do odrzucenia podania przez urząd i pozostawienia go bez rozpoznania ), to musiał Pan w podaniu podać numer sprawy. Urząd ma wtedy obowiązek dołożenia wszelkich starań do "znalezienia " adresata.

art 113 § 2 KPA, w tym przypadku w żadnym wypadku nie będzie miał zastosowania. Co do zasady cały artykuł 113 KPA stosuje się do uzupełnienia decyzji tj. rektyfikacji decyzji ze względu na błędy pisarskie etc.

Jeśli Pan chciałby złożyć podanie o uzupełnienie decyzji co do rozstrzygnięcia decyzji to trzeba się podeprzeć artykułem 111 KPA. Trzeba podkreślić, iż Pan na wniesienie takiego podania ma 14 dni od dnia doręczenia decyzji.

Anaro napisał:
art 113 § 2 KPA, w tym przypadku w żadnym wypadku nie będzie miał zastosowania. Co do zasady cały artykuł 113 KPA stosuje się do uzupełnienia decyzji tj. rektyfikacji decyzji ze względu na błędy pisarskie etc.
Powstrzymam się od komentowania takich rewelacji...
"Biorąc pod uwagę cel instytucji uregulowanej w art. 113 § 2 Kpa posłużenie się nią ma prowadzić do usunięcia niejasności co do treści decyzji, w szczególności wówczas gdy jest ona niejednoznaczna lub dotknięta zawiłością utrudniającą ustalenie sensu rozstrzygnięcia sprawy(wyrok NSA z dnia 16 czerwca 1997 r. - sygn. akt I SA/Ka 1612/96)."

Powrót