czy można notarialnie przesłać zgode do ambasady

• Autor wątku Autor wątku leszek.0705
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszek.0705

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
mam problem , była dziewczyna z naszą córka mieszka na stałe w Anglii , ja obecnie pracuję w holandii i tylko sporadycznie przyjeżdżam do polski , za trzy miesiace dla coreczki kończy się ważność paszportu i w związku z tym mam pytanie : czy muszę osobiście jechać do UK żeby podpisać zgode na wyrobienie paszportu czy wystarczy że u adwokata napisze oświadczenie i prześle do ambasady ? dodam że płacę co miesiac dobrowolne alimenty

UWAGA: wniosek o wydanie paszportu składają wraz z małoletnim rodzice wspólnie, chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza ta została ograniczona. Wniosek złozony przez jednego z rodziców wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy (w Polsce - biuro paszportów; za granicą - konsul) lub notariusza (NOTARY PUBLIC w Wielkiej Brytanii, nie Solicitor).

nie mam pozbawienia władzy rodzicielskiej ani ograniczeń praw , rozumiem że wystarczy u notariusza napisać oświadczenie że zgadzam się na wyrobienie dziecku paszportu i to przesłać do konsulatu w UK ?

Powrót