Czy mozna odebrac darowiznę

• Autor wątku Autor wątku marilka302
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marilka302

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam ! Matka zapisała synowi mieszkanie, we wrześniu będzię dwa lata . Nikt nie robi jej krzywdy , nie rozmawiamy z nią bo jak ino coś się powie to ona robi awanturę z tego . O nic się nie martwi bo wszystko my opłacamy i opał na zimę my kupujemy . Choruje na czerwonice do tego ma słaby słuch i wzrok ale okularów nie będzie nosić bo powiedziała ze to wstyd . Wszystko koło siebie zrobi ,nawet kopie sama ogródek który nie należy do mieszkania . Kiedyś mieszkała z córką przez która się truła tabletkami leżała w szpitalu tydzień i lekarze skierowali ja do psychiatry ale nie zgłosiła się tam ,teraz ta córka ją nastawia przeciwko nam bo ona chciała to mieszkanie . Matka czyli darczyńca wymyśla różne kłamstwa przeciwko mężowi i mnie jako jego żonie a reszta rodziny wierzy w te oszczerstwa na nasz temat my jesteśmy sami a ich jest 4 .Ma własną emeryturę i robi z nią co chce ,potrafi wyjechać z domu na miesiąc aby objechać rodzinę . W akcie notarialnym jest zapisane ze goście którzy przychodzą do niej mają prawo przebywać tylko w jej pokoju a oni chodzą po całym mieszkaniu i się żądzą jak by byli u siebie .Proszę o rade co mamy zrobić

Ostatnia edycja:
Nie ma takiej czynności jak "zapisanie" (chyba że w testamencie), "przepisanie", "odpisanie" itp. Co zrobiła matka? To była darowizna? Jak ujęto w akcie notarialnym kwestię korzystania z nieruchomości - przez matkę, przez osoby postronne?

Wykonana darowiznę można odwołać jedynie z powodu RAŻĄCEJ NIEWDZIĘCZNOŚCI obdarowanego i tylko w okresie do roku kiedy darczyńca o tej niewdzięczności się dowiedział.

Witam ! A dokładniej co to jest ta RAŻĄCA NIEWDZIĘCZNOŚC co to dokladniej oznacza ? Przychodzą córki się odgrażają ze zabiorą wszystko i mówią że ja nie mam tu żadnego prawa i nic mi nie wolno nawet powiesić prania na własnych linkach które zrobilismy, bo jestem tylko jego zoną , chciałam wezwać policje to mi odpowiedziały ze one mogą robić w tym mieszkaniu co im się podoba i wchodzić do naszego pokoju . Opowiem co było jeszcze , kupiliśmy węgiel na zimę i za miała do niego dostęp to znikał z piwnicy i jak sie okazało wynosiła w reklamówkach do córki wiec schowaliśmy klucz ale zawsze w domu węgiel był w takim specjalnym pojemniku tak ze spokojnie starczało na 2 dni . Teściowa zawsze zaczynała we mnie czyli żonę jak męża nie było w domu , potrafiła mnie wyzywać od najgorszych i jej córki też wiec ja czasami nie wytrzymałam i odpowiedziałam ale wyzwałam tylko że u niej każde słowo to kłamstwo i wychodziłam z domu aby nie słuchać tego więcej . Pojechałam się dowiedzieć do Pani Notariusz i mówiła ze jedynym powodem było by tylko jak by ktoś ja bił ale takiego czegoś nie ma to teściowa mnie raz uderzyła , i jeszcze mówiła ze mamy się od niej wyprowadzić bo ona wszystko koło siebie zrobi . Proszę o odpowiedz

Jeszcze coś nie rozmawiamy z matka męża od początku roku po tym wszystkim co ona wyprawia czyli wymyśla różne kłamstwa na nasz temat wiec dla tego przestaliśmy się odzywać czy to tez coś oznacza ? Proszę o jasną odpowiedz bo naprawdę nie wiemy co mamy robić już braknie nam sił na to wszystko co teściowa z córkami potrafią nakłamać

witam
kodeks cywilny nie definiuje pojęcia rażącej niewdzięczności, ustawodawca pozostawił to praktyce stosowania prawa. Przy ocenie natężenia tej niewdzięczności należy brać pod uwagę zarówno punkt widzenia samego darczyńcy, jak i perspektywę "rozsądnego człowieka".
Cechę rażącej niewdzięczności może mieć zarówno działanie, jak i zaniechanie obdarowanego. Przykładem moze tu być: ciężkie znieważenie darczyńcy, opuszczenie darczyńcy w chorobie, popełnienie innego przestępstwa skierowanego przeciwko jego mieniu lub osobie, niemające uzasadnienia zerwanie kontaktów rodzinnych.

Jezeli chodzi o Pani stosunki z siostrami męza to nalezy dodać, ze co prawda w kontekscie odwolania darowizny obdarowany musi dopuścić się rażącej niewdzięczności względem darczyńcy, ale istnieje tu wyjątek - tj. jesli obdarowany działa przeciwko krwenym darczyńcy w taki sposób, iż jego zachowanie będzie wywierać negatywne skutki w sferze uczuciowej darczyńcy.

Jednak jak juz powiedziano wyzej, darowizna nie może być odwołana po upływie roku od dnia, w którym uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. Tak więc nie ma Pani powodu aby obawiać się odwołania z tego powodu bezpośrednio. Ale z Pani opisu sytuacji pojawia się inny problem. Mianowicie fakt, iz teściowa miała problemy psychiczne. Zgodnie z Art. 82 kc. nieważne jest oświadczenie woli złożone przez osobę, która z jakichkolwiek powodów znajdowała się w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli. Dotyczy to w szczególności choroby psychicznej, niedorozwoju umysłowego albo innego, chociażby nawet przemijającego, zaburzenia czynności psychicznych. Moze to być uzyte jako argument w dązeniu sióstr Pani męza do zniwelowania skutków darowizny.

Przeciwdziałać temu niebezpieczeństwu byłoby trudno. Przykładowo rozszerzenie przez małżonków wspólności ustawowej na przedmiot darowizny dokonanej na rzecz jednego z nich, w razie odwołania darowizny z powodu rażącej niewdzięczności obdarowanego, do zwrotu obowiązani są oboje małżonkowie.

Sprzedaz przedmiotu darowizny równiez nie chroni od potencjalnych skutków powoływania się pani teściowej na wadę oświadczenia woli z powodu choroby psychicznej. Zgodnie z Art. 405 kc kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości. Art. 406. Obowiązek wydania korzyści obejmuje nie tylko korzyść bezpośrednio uzyskaną, lecz także wszystko, co w razie zbycia, utraty lub uszkodzenia zostało uzyskane w zamian tej korzyści.

Ustalenie, że jedna ze stron umowy złożyła oświadczenie w stanie wyłączającym świadome powzięcie decyzji, może nastąpić także po śmierci tej strony, jeżeli materiał zebrany w sprawie wystarcza do udowodnienia, że stan taki istniał w chwili składania oświadczenia woli. Osoba należąca do kręgu spadkobierców ustawowych po osobie, która złożyła w takich okolicznościach oświadczenie woli, może żądać ustalenia nieważności umowy dopiero po jej śmierci jako jej spadkobierca

Powrót