Czy mozna odmówić?

• Autor wątku Autor wątku Zu_zanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zu_zanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Wyczytałam, że problematyka karno-skarbowa lezy w kompetencjach tego pokoju. Bardzo proszę mi wyjaśnic, czy konkubina może odmówic zeznań dotyczących zeznań podatkowych? Jeśli jest w związku z kimś, kto jest pełnomocnikiem w jej firmie? Czy zmienia cos fakt poślubienia? :what:

W jakiej roli w postępowaniu w tej sprawie występuje konkubent?

Sprawa wygląda tak: konkubent był pełnomocnikiem, firma była (bo juz nie jest) na konkubinę. Po zamknięciu firmy konkubent jest pełnomocnikiem w innej firmie, tzn. działalnośc ta sama, nawet nazwa firmy podobna (pisana obecnie bez myślnika). Okazało się, że konkubent kupuje materiały na starą firmę (do której nie ma pelnomocnictwa). Czy jeśli konkubina zostanie w tej sprawie powołana jako świadek, ma prawo odmówic zeznań? Na jakiej podstawie? I czy coś się zmieni, jeśli dojdzie do ślubu tych osób? Dziękuję serdecznie za spojrzenie na problem, wiem, że to dosyć zawiłe, ale biznes to jedno, a uczucie drugie :ooo:

To o co pytasz będzie zależało od tego w jakiej roli w tym postępowaniu będzie występował konkubent (a w szczególności czy będzie podejrzanym).

Tak, konkubent będzie podejrzanym w postępowaniu karno - skarbowym - nadużył pełnomocnictwa. Co mu grozi? I czy ja mogę odmówić składania zeznań?

Prawo odmowy złożenia zeznań przysługuje osobie najbliższej dla oskarżonego z uwagi na łączące je więzi uczuciowe oraz powiązania rodzinne. Osobami najbliższymi są:

* małżonek;
* zstępni, czyli dzieci (również adaptowane), wnuki, prawnuki
* wstępni, czyli rodzice (również adopcyjni), dziadkowie, pradziadkowie;
* krewni w linii prostej, czyli rodzeństwo naturalne bądź przyrodnie;
* powinowaci w linii prostej, czyli synowa, zięć,
* powinowaci w linii bocznej, czyli szwagier, bratowa;
* osoba pozostająca z oskarżonym we wspólnym pożyciu, czyli konkubent, konkubina.

Prawo odmowy zeznań jest prawem świadka, o którym sąd obligatoryjnie musi go pouczyć.

Podstawa prawna:
Art. 182 § 1 - 3 Kodeksu Postępowania Karnego

[cytat="Janusz M."] * krewni w linii prostej, czyli rodzeństwo naturalne bądź przyrodnie;[/cytat]

Krewni w lini prostej to zstępni i wstępni a nie rodzeństwo.

[cytat:1vr7jpjl]* powinowaci w linii bocznej[/cytat:1vr7jpjl]

Kodeks karny nie posługuje się takim pojęciem definiując osobę najbliższą. To jest zbyt szerokie zakreślenie definicji tego pojęcia.

[cytat:1vr7jpjl] * osoba pozostająca z oskarżonym we wspólnym pożyciu, czyli konkubent, konkubina.[/cytat:1vr7jpjl]

Tu się zgadzam.

Do tej listy dodać jeszcze należy osobę pozostającą w stosunku przysposobienia oraz jej małżonka.

Wynika to z art. 115 § 11 k.k.

Cały szkopuł w tym, że to nie prostępowanie przed sądem, lecz karno -skarbowe. Co wchodzi w zakres tego podforum (wyczytałam w postach ne wejsciu). O prawie odmowy zenań w postępowaniu np. cywilnym lub karnym wiem na 100%, lecz postępowania karno - skarbowego nie znam. Dziękuję

W postępowaniu na podstawie kodeksu karnego skarbowego, stosuje się w tej kwestii reguły wskazane w kodeksie postępowania karnego (art. 113 par. 1 k.k.s.)

Powrót