Czy można odziedziczyc dług po wójku ?

• Autor wątku Autor wątku mg91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mg91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Nurtuje mnie pewien problem sprawa wygląda tak, moja dziewczyna dostała zapisany dom od babci i rodzeństwa jej mamy, i jeden z jej wujków wiek 50 lat nie prujący od 25 lat alkoholik, lekko upośledzony podejrzewam ze przez allkochol. Jest zadłużony na około 30 tyś Czy moja dziewczyna odziedziczy ten dług?
Sprawa zadłużenia tego pana to są sprzęty pobrane na raty, oczywiście nie przez niego, bo on nawet Newie jak się podpisać i ze raty istnieją, jacyś goście zaoferowali mu 100zł za to ze pojeździ z nimi po sklepach nabrali na niego sprzętu a on pozostał z długiem, oczywiście oszuści mieli fałszywe doku męty zatrudnienia potrzebowali jedynie allkocholika z dowodem osobistym. Policja (nienawidzę tych gnoi , i jeszcze strajkują barany ani grosz bym im nie dał) się na tą sprawę wypięła, powiedzieli ze niech lepiej idzie do roboty i zacznie spłacać kredyty.
A problem pozostał banki wysyłają powiadomienia. Co z tym zrobić?
Żebym ja z dziewczyna w przyszłości nie miał problemów w tej sprawie.

Jeżeli tenże wujek nie ma małżonki ani dzieci to dziewczyna może dziedziczyć po nim te długi.
Zasady dziedziczenia ustawowego - 931 kc i nast.
Zanim nie umrze nie jest znany krąg spadkobierców.
Jak umrze nie pozostawiając żadnych aktywów to do sądu lub notariusza i odrzuca spadek.

nie wiem czy dobrze rozumie, Jeśli ten wujek umrze to moja dziewczyna musi udać się do sądu lub notariusza i odrzucić spadek. jaki jest okres czasu na zrobienie tego od daty śmierci ?

Chodzi o to, iż zanim ktoś nie umrze to nie wiadomo kto po nim dziedziczy.
Jak człowiek umrze to w oparciu o przepisy ustalisz kto dziedziczy.
Na odrzucenie jest 6mc od dowiedzenia się o śmierci.

no tak gościu nie ma rodziny ani dzieci, ale ma rodzeństwo, a później w kolejce by była moja dziewczyna.
żeby tylko nie zapomnieć o tych długach i zdążyć na czas a może w przyszłości przepisy się zmienią.
Dzięki za pomoc

Powrót