Czy można ograniczyć koszty procesu komornika?

• Autor wątku Autor wątku Waldiksik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Waldiksik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie.
Mam pytanie w sprawie wszczętej egzekucji komorniczej za przejazd bez ważnego biletu w 2016r. Dostałem wezwanie do zapłaty od komornika zgodnie z poniższym zestawieniem:
Należność główna - 78zł
Odsetki - 88,29zł
Koszty procesu - 30zł
Koszty zastępstwa w egzekucji - 30zł
Opłata egzekucyjna - 319,19
Opłaty stałe - 63,84,
Podatek Vat - 88,09
Wydatki gotówkowe - 5,80.

Czy jestem w stanie zminimalizować powyższe opłaty w przypadku dogadania się z wierzycielem i płatnością bezpośrednio na jego konto lub dogadanie się z komornikiem. Czytałem, że różne rzeczy dzieją się po bezpośredniej płatności do wierzyciela i wychodzi się gorzej niz powinno. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Waldiksik napisał:
Należność główna - 78zł
Odsetki - 88,29zł

a odsetki z kosmosu?

lepiej dogadać się z wierzycielem, ale opłaty egzekucyjnej i tak nie unikniesz.

Przepraszam rok 2006. Właśnie rozmawiałem z działem windykacji i mówili, że komornicy teraz nawet jak się dogadamy to biorą jakąś większą opłatę więc chyba nic innego nie pozostaje jak wpłacic do komornika. Dzięki

A gdzie tu te koszty procesu komornika ( cokolwiek to miało znaczyć ) ?

Miałem na myśli te wszystkie opłaty wyszczególnione powyżej. Czy płacąc bezpośrednio do wierzyciela gdzie właśnie z nim rozmawiałem o wpłacie bezpośrednio do niego (MPK Poznań) jestem w stanie zminimalizować jakieś koszty komornika?

Nie. W tym przypadku nie. Nic nie zminimalizujesz.

Czyli płacąc do wierzyciela komornik będzie mnie ścigać po tym jak otrzyma pismo od wierzyciela, że otrzymał zaległość ze resztę opłat? A czy komornik nie powinien pobrać opłaty niższej, która będzie wynosić 5% należności, które miały zostać przez niego wyegzekwowane? Będę wdzięczny za odp.

Jeśli chodzi o komorników i sądy to zdania są podzielone czy 5% czy 15%

Dla komornika zasadniczo jest tylko pozycja nr 5.

W przypadku dogadania się z wierzycielem komornik pobierze w tym przypadku 1/20 średniej krajowej, tak że zyskasz stówkę z kawałkiem.
Chociaż LLawyer słusznie zauważył że komornicy i tak robią co chcą, a złożenie skargi kosztuje 100 zł (przy czym wynik niepewny), więc nie wiem czy dla tej stówki warto się szarpać.

Ostatnia edycja:
OK dzieki za informacje. Faktycznie jakbym miał szarpac sie jeszcze z sadem to nie ma sensu. Trezba sie dogadac z komornikiem i moze rozlozy na raty:) Pozdrawiam

Jestem własnie po rozmowie z komornikiem i powiedział mi, że są 3 opcje. 1. zajęcie wynagrodzenia z konta i wtedy ściągną jakieś 200 zł mniej natomiast nie chciał powiedzieć ile wyniosłaby opłata jeśli zdecydowałbym się na spłatę u wierzyciela. Jeśli spłacę u wierzyciela dostane od nich informacje na temat reszty opłat.

Jakie zajęcie wynagrodzenia z konta ...

Albo zajęcie wynagrodzenia albo zajęcie rachunku - oba 8%
Chyba, że zajęcie wierzytelności z tytułu umowy zlecenie itd wtedy 15% jak zwykła wpłata.

Z rachunku jeśli jest rachunkiem osobistym to raczej niczego nie przekażą. Bez sensu.
Lepiej z wynagrodzenia.

Jak splacisz u komornika to tytuł wykonawczy zostanie u niego w aktach! - bezcenne😎

Powrót