Czy mozna okradać ludzi na allegro

• Autor wątku Autor wątku mateusz456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateusz456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mój kolega oszukuje ludzi na allegro to znaczy sprzedaje wirtualne pieniądze i każdy mu grozi policją i on mówi że w regulaminie pisze że allegro nie interesuje się tym a zarobił już 6tys, widziałem przelewy na koncie czy coś mogą mu zrobić za to ??/:?:

Jeżeli sprzedaje towar, którego nie dostarcza ... z założenia.
Art. 286. 1. KK - do 8 lat pozbawienia wolności.

Pozdrawiam :cool:

tak ale to są wirtualne pieniądze i jak udowodnią to że on je dał i z kąt wsiąść ten artykł co napisałeś to bym sobie poczytał

I jeszcze jedno kolega we swoich aukcjach pisze ze kupujący kupuje na własną odpowiedzialność i to są gry online i on się upiera ze nie udowodnią mu tego

mateusz456 napisał:
I jeszcze jedno kolega we swoich aukcjach pisze ze kupujący kupuje na własną odpowiedzialność i to są gry online i on się upiera ze nie udowodnią mu tego

kodeksy są ponad regulaminem ustalanym przez sprzedającego. nie ma to żadnego znaczenia

jak napisał grim - 286 kk ma tu zastosowanie.
W zasadzie nie widzę tu żadnej trudności w udowodnieniu tego przestępstwa bo wypełniono znamiona więc postawione mogą być zarzuty choć fakt faktem były w tym dziale opisy bardzo sprytnych oszustw w których nie można było postawić zarzutów.

Proszę oświeście mnie. Co to znaczy "sprzedaje wirtualne pieniądze" ? Ktos kupuje taki "towar" ? :-))) Tzn. co dokładnie jest sprzedawane/kupowane?

Ostatnia edycja:
mateusz456 napisał:
on się upiera ze nie udowodnią mu tego

on się może upierać przy czym chce....tylko że to jego upieranie się to może być za mało wiarygodny dowód dla Sądu Karnego....

Powrót