Czy można oskarzyć złodzieja o posądzenie ?

• Autor wątku Autor wątku dragon1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragon1983

Użytkownik
Odpowiedzi
38
W lutym tego roku złapałem złodzieja ,jak kradnie moją wlasność, poszłem do niego i zaczlem się z nim kłucić. A ten zadzwonił na policję i zgłosił ze go atakuję, po tym wszystkim sam zadzwoniłem na policję i zgłosiłem kradziesz.
Po jakimś czasie przyjechała policja i o dziwo nie zajeła sie sprawą kradzieży
( a może liczy się kolejnośćzgloszenia na policję, bo ja zadzwoniłem po nim :)))), bo według policji wartość zawłaszczonego dobra wynosi 80 zł i nic nie zrobili. A natomiast ten złodziej mnie oskarzył o to że go chcę czytuję " zamordować z wysokim prawdopodobienstwem spełnienia grożby " (art. & 192 kodeksu karnego ) .
i mniałem postępowanie karne, za złapanie złodzieja :). Czy można go oskarzyć o posądzenie ?. Czy następnym razem jak znowu będzie coś kradł to mam poczekać jak ukradnie więcej o wartości powyżej 250 zł wartości. Co w takiej sytułacji robić.

Zęby było śmiesznie to na przesłuchaniu w MKP przy mnie było zgloszenie do policji od jakieś pani która zglosiła kradzież i na to jej policjant jej odpowiedział
" czy wartość kradzieży przekracza 250 zł to zaragują, a jak nie to niech sama sobie goni złodzieja ( normalna parodia ).

Ostatnia edycja:
Na kradzież rzeczy o wartości 80 zł też powinni zareagować bo jest to wykroczenie z art. 119 k.w.

Art. 192 k.k. to wykonanie zabiegu leczniczego bez zgody pacjenta więc coś pokręciłeś w tym miejscu.

Generalnie to że ktoś ci coś ukradł nie wyklucza tego, że jakiś czas później Ty mogłeś dopuścić się np. groźby czy naruszenia miru domowego wobec niego. Istotne będzie m.in. w jakich okoliczościach to się stało - w tym w jakim czasie po kradzieży, czy np. po bezpośrednim pościgu itp.

Tak pomyliłem się, a dokładnie z art. 190 kk.

:Dzieki bogu wybroniłem się na przesluchaniu i ,mniałem 3 naocznych swiadków. Bo jak by wyszło inaczej do bym odsiadywał bym wyrok , ale mozna dmuchac na zimne :):grin::grin:

Ostatnia edycja:
oczywiście ze tak odbyła się wizja lokalna i cale postępowanie. A dlaczego pytasz ???

Ostatnia edycja:
Jaka była podstawa umorzenia postępowania w Pana sprawie ze 190 kk??

Te złodziej nie mniał dowodów popierających takie zarzuty i sprawa została umorzona a obciązały mnie tylko jego oskarzenia.

Powrót