Czy mozna poruszać sie świeżo zakupionym autem, ale wyrejestrowanym?

• Autor wątku Autor wątku nika44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nika44

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 103
Chcę kupić auto w DE, ale poprzedni właściciel chce je wyrejestrować najpierw. Zapewne obawia się, że ja nie zrobię tego:(
Ponieważ auto jest w innym mieście, znacznie oddalonym od mojego miasta, chciałam zapytać, czy po zakupie takiego wyrejestrowanego auta mogę się jeszcze w dniu zakupu poruszać nim po drogach publicznych? Zakładając, ze dzień wyrejestrowania będzie też dniem zakupu. I co z ubezpieczeniem w tym wypadku? Powinnam sama mieć przy sobie nr eVB, czy mogę tenn jeden dzień korzystać z ubezpieczenia poprzedniego właściciela?
Chodzi o to, żeby jakos to wszystko obejść, żebym nie musiała 3 razy tam jechać, tzn. raz umowę podpisać, drugi raz zabrać dokumenty po wyrejestrowaniu, 3 raz odebrac auto:(
Ktoś coś pomoże?

Witam.
Wykupić ubezpieczenie oraz tablice próbne ( dojazdowe ) jechać po auto zapłacić, , odebrać , przykręcić tablice i jechać do swojego miasta .Bezpiecznie i zgodne z prawem.
Pozdrawiam.

Dokladnie tak jak Andreas powiedzial.
Najprostsze rozwiazanie, ktore jest legalne.

A czy takie ubezpieczenie jest wazne już na zawsze, czy tylko na okres ważności tych tablic?
Chodzi o to, że zanim podpiszę tą umowę, chciałabym auto obejrzeć i zrobić jazdę próbną, więc czy takie ubezpieczenie wiąże mnie już na stałe z tym autem? Co, jeśli na miejscu okaże się, że nie chce tego auta, a w ręku mam tablice i ubezpieczenie?
I czy to ubezpieczenie można wykupić razem z tymi tablicami w Zulassungstelle?

Witam.
Ubezpieczenie jest przypisane do nr.rejestracyjnych na okres od........ do........ , następnie wygasa.
Pozdrawiam.

Z tego co tu opisujesz,ja wnoskuje ze wlasciciel cos kreci.Najpierw robi sie jazde probna,sprzedaje auto a potem idzie sie je wyrejestrowac.

Dokładnie tak chcemy zrobić. Tylko, że chcemy załatwić wszystko w jeden dzień. Tzn. ja oglądam auto, robię jazdę próbną, podpisujemy umowę, on dostaje pieniądze i jedziemy to auto wyrejestrowac. Tylko, żebym ja mogła wrócić tego samego dnia do mojego miasta potrzebuję te Kurzfristige Kennzeichen. Ale na stronie Zulassungstelle czytam właśnie, że zeby dostać te tablice potrzebuję EVB Numer ubezpieczenia. Czyli wynika z tego, że jednak muszę to auto jeszcze przed zakupem ubezpieczyć??? Paranoja. Andreas pisze, ze ubezpieczenie jest przypisane do tablic na czas ich ważności. Nic z tego nie kumam. Czy to ubezpieczenie idzie wkońcu automatycznie przy zakupie tablic, czy sama muszę je wcześniej gdzieś załatwić?

Witam.
Ubezpieczenie zawierasz w każdej ubezpieczalni tam dostajesz ubezpieczenie wraz z nr.tablic które z kolei wyrabiasz przy urzędzie komunikacji ( strassenverkehrsamt ) wcześniej je tam rejestrując.
Pozdrawiam

Możesz jeszcze spróbować z każdym większym handlarzem samochodowym przedstawić mu sytuację , oni mają takie tablice i czyste blankiety ubezpieczenia które wypisują na miejscu po powrocie oddajesz mu tablice.
Pozdrawiam

Juz znalazłam. Muszę sobie numer eVB najlepiej od przyszłego ubezpieczyciela pozyskać i dopiero z tym numerem mogę krótkoterminowe tablice wyrobić.
Dziękuję za pomoc i ukierunkowanie!

Powrót