Czy można przerwać staż?

• Autor wątku Autor wątku ten-dollars
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

ten-dollars

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam moim problemem jest to ze odbywam staż w prywatnej firmie już 3 tygodnie i jestem nieco rozczarowany obowiązkami jakie wykonuje gdyż w ogóle nie pokrywają sie one z moimi studiami a do tego szef jest chamski, wykorzystuje pracowników nie mówiąc już o szacunku. W związku z tym mam pytanie czy mogę zrezygnować ze stażu, jak to zrobić i jakie przysługują mi prawa i cokolwiek z tym związane? pozdrawiam

Jeśli chodzi Ci o staż absolwencki:

Art. 53. 4 ustawy o promocji zatrudnienia stanowi, że: staż i przygotowanie zawodowe w miejscu pracy odbywają się na podstawie umowy zawartej przez starostę z pracodawcą, według programu określonego w umowie. Przy ustalaniu programu powinny być uwzględnione predyspozycje psychofizyczne i zdrowotne, poziom wykształcenia oraz dotychczasowe kwalifikacje zawodowe bezrobotnego. Program powinien określać:
1) nazwę zawodu lub specjalności, której program dotyczy;
2) zakres zadań wykonywanych przez bezrobotnego;
3) rodzaj uzyskiwanych kwalifikacji lub umiejętności zawodowych;
4) sposób potwierdzenia nabytych kwalifikacji lub umiejętności zawodowych;
5) opiekuna osoby objętej programem przygotowania zawodowego i stażu.
Dodatkowo w rozporządzeniu w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu oraz przygotowania zawodowego w miejscu pracy napisane jest:
§ 8. 1. Starosta na wniosek bezrobotnego odbywającego staż lub przygotowanie zawodowe może rozwiązać z pracodawcą umowę o odbycie stażu lub przygotowania zawodowego w przypadku nierealizowania przez pracodawcę warunków odbycia stażu lub przygotowania zawodowego, po wysłuchaniu pracodawcy.

Na Twoim miejscu najpierw przeczytałbym ustawę i rozporządzenie, a następnie przygotował się do rozmowy z osobami odpowiedzialnymi za organizację stażu w urzędzie pracy. Pamiętaj, że istnieje umowa starosta - pracodawca, której mi nie chcieli pokazać. tam zapisane są kluczowe ustalenia. Zacząłbym od tego, że wykonywane czynności nie są zgodne z Twoim wykształceniem...
powodzenia!! Napisz jak Ci poszło!

Powrót