Czy można puścić dziecko samo taksówką.

• Autor wątku Autor wątku ffumi147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

ffumi147

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry wszystkim. Ponieważ nie wiem do jakiej kategorii przypisać swoje pytanie zamieściłam je tutaj. Moje pytanie: czy mogę puścić dziecko samo taksówką i od jakiego wieku. Nie pytam o foteliki itp. bo tu sprawa jest jasna i czytelna, opisana w milionach artykułów. Natomiast nie znalazłam nigdzie jasnej informacji czy dziecko może jechać samo taksówką. Mam dwoje dzieci i wychowuje je sama. Syn uczęszcza na treningi których raczej nie opuszcza, jednak ostatnio mieliśmy przypadek że młodszy syn się rozchorował i nie miał kto odwieźć starszaka na trening. Nie posiadam samochodu, mieszkamy w dużym mieście i od zawsze korzystam z komunikacji miejskiej. Syn na trening dojechał sam taksówką i nic nie usłyszałam na ten temat. Jednak w drodze powrotnej syn wysiadając z taksówki usłyszał że dzieci do 13 roku życia nie mogą jeździć same. Dlatego próbuję znaleźć odpowiedź na to pytanie bo nie chciała bym być zaskoczona mandatem. "Za moich czasów" nie było takich rzeczy jak ograniczenia wiekowe w podróżowaniu taksówką. Mnie rodzic (na wózku) wysyłał taksówką do babci od niepamiętnych czasów. W dzisiejszych czasach problem robi się na każdym kroku, a skoro niewiedza nie jest dziś żadną taryfą ulgową będę wdzięczna za jakieś info. Pozdrawiam

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 21 sierpnia 1995 r.
w sprawie przepisów porządkowych związanych z przewozem osób i bagażu taksówkami.
Zezwala się na przewóz dzieci tylko pod opieką dorosłych, chyba że osoba, pod której opieką dziecko się znajduje, upoważnia kierowcę do przewiezienia dziecka samego; w takim razie należność za usługę uiszczają rodzice lub opiekunowie z góry.

Oprocz tego rozporzadzenia obowiazuja jeszcze regulaminy w danej firmie taksowkarskiej gdzie jakas firma moze zastrzec, ze np. dzieci musza byc pod opieka doroslego.

Dziękuję za odpowiedź.
I to się przynajmniej trzyma kupy. Czyli najlepiej zadzwonić do danej korporacji i zapytać o wewnętrzne przepisy. Jeśli nie będzie w regulaminie takiego zapisu i kierowca podejmie się przewozu dziecka samego, to nie zostanie ukarany mandatem w razie kontroli policji?

Powrót