Czy mozna sie ubiegac o przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku wolerek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolerek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Otrzymalam wezwanie do zaplaty nieoplaconych mandatow za parkowanie,szok....,gdyz auta o wymienionych numerachrej,i marce nigdy nie posiadalam.Po pewnym czasie przypomnialo mi sie ,ze w tamtym okresie czyli w roku 2005 takie auto mial moj syn i on bez mojej wiedzy zarejestrowal je na mnie.Czy mozna sie biegac o przedawnienie tych kar?
Zaznaczam ,ze kary te pochodza z roku 2005.

Ostatnia edycja:
wolerek napisał:
Otrzymalam wezwanie do zaplaty nieoplaconych mandatow za parkowanie

Chodzi o mandaty karne wystawiane przez Policję/Straż Miejską czy o opłatę dodatkową za nieuiszczenie opłaty za parkowanie na drodze publicznej w strefie płatnego parkowania? nakładaną przez wójta/burmistrza/prezydenta? Pierwsze przedawniają się po 3 latach, drugie po 5, licząc od końca roku w którym stały się wymagalne. Zapewne chodzi o te drugie.

w tamtym okresie czyli w roku 2005 takie auto mial moj syn i on bez mojej wiedzy zarejestrowal je na mnie.

>bez mojej wiedzy zarejestrował je na mnie
Wolne żarty.

Czy mozna sie biegac o przedawnienie tych kar? Zaznaczam ,ze kary te pochodza z roku 2005.
Należność z dniem 1.01.2011 ulegnie przedawnieniu, o ile nic nie przerwie biegu przedawnienia.

to nie sa wolne zarty,moj dowod osobisty znajdowal sie w Polsce,a ja zamieszkiwalam poza Polska

chich bulterier napisał:
Należność z dniem 1.01.2011 ulegnie przedawnieniu, o ile nic nie przerwie biegu przedawnienia.
No ale Pytający otrzymał wezwanie do zapłaty.
Czy to jest przerwanie biegu przedawnienia?

Powrót