Czy można to uznać za próbę wyłudzenia?

• Autor wątku Autor wątku fim2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fim2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Prowadzę mały sklep internetowy. "Klient" kupił towar który został wysłany, towar nie został odebrany. W toku wyjaśnień okazało się iż "klient" celowo nie odebrał paczki. Wysłałem monit mailem o pokrycie kosztów transportu w wysokości 100 zł (paczka była wysyłana kurierem, a więc koszty znaczne) z informacją iż podejmie kroki prawne w przypadku braku wpłaty. Email wysłałem 2 czerwca wieczorem
Otrzymałem coś takiego
'Ta wiadomość jest formą nieuprawnionej groźby w stosunku do mojej osoby, w tej sytuacji prawdopodobnie zgłoszę do
prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa groźby karalnej w stosunku do mojej osoby, która jest ścigana z urzędu.
W przypadku nie dostarczenia zakupionego przeze mnie przedmiotu do 06.07.2009 będę domagał się
od Państwa firmy pokrycia kosztów jakie poniosłem w związku z niedostarczeniem przez Państwa przedmiotu w wysokości 250 złotych"

Czy przypadkiem wystosowania do mnie takiego żądania nie jest próba wyłudzenia?

kto do kogo i co wysłal bo pana post jest delikatnie mówiąc ..... (pozostawię w domyśle...)

Markiz czepiasz sie (jak zwykle:)), albo na prawde masz klopot z czytaniem ze zrozumieniem.

Ja wysłałem paczkę > on nie odebrał > poprosiłem o zwrot kosztów gdyż inaczej podejmę kroki prawne > dostałem email z informacją o próbie zastraszenia z mojej strony i informacji iż jeśli towaru nie dostarczę do X dnia będzie domagał się zapłaty 250 zł.

skoro masz potwierdzenie ,że paczkę wysłałeś i wróciła nie musisz się obawiać jakiś bzdurnych "gróźb" z jego strony ,że on skieruje sprawę do Sądu...- a niech kieruje... ma takie prawo..:) ty też możesz skierować sprawę przeciwko niemu..:)

nic tu nie ma do roboty dla organów ścigania...-to sprawa czysto cywilnoprawna...

Powrót