czy można ująć taki zapis na fakturze ??

• Autor wątku Autor wątku micho1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

micho1

Użytkownik
Odpowiedzi
127
Chciałam zakupić garaż blaszany i w tym celu skontaktowałam się z producentem, z którym ustaliłam wszystkie szczegóły. Zanim jednak podjęłam ostateczną decyzję, postanowiłam zapoznać się z opiniami na temat jakości oferowanych przez firmę garaży.

Jak to bywa, opinie są podzielone, jednak jedna z nich zwróciła moją szczególną uwagę. Zawierała informację, że firma stosuje praktykę podpisywania protokołu odbioru przed obejrzeniem zakupu po montażu, co wydało mi się dość zaskakujące gdyż właśnie sa negatywne opinie z tego właśnie zapisu ze po montażu wychodzą nieprawidłowości

Chcąc tego unikać, postanowiłam omówić tę kwestię telefonicznie z przedstawicielkami firmy, zwróciłam uwagę na treść niektórych opinii, które wydają się budzić wątpliwości
Wystawiony mi fakturę proforma pro forma a w niej zapis :

"Firma nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone czynnikami atmosferycznymi zalegający śnieg,grad,wiatr ... itp.
Nabywca oświadcza iż zapoznał się ze stanem technicznym konstrukcji stalowej, nie wnosi żadnych zastrzeżeń i nie będzie z tego tytułu
zgłaszał żadnych roszczeń względem sprzedającego.
Wykonane usługi Art. 38. Ustawy z dnia 30 maja 2014 roku o prawach konsumenta:Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem
przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów: 1) o świadczenie usług, jeżeli przedsiębiorca
wykonał w pełni usługę za wyraźną zgodą konsumenta, który został poinformowany przed rozpoczęciem świadczenia, że po spełnieniu
świadczenia przez przedsiębiorcę utraci prawo odstąpienia od umowy.

Zaznaczę ze dopiero po zapłaceniu zadatku firma przystępuje do realizacji na która ma czas 2-4 tygodni
wiec jak można wymagać ode mnie zapisu ze oświadczam się się zapoznałam z ze stanem technicznym
Będę wdzięczna o wyprowadzenie mnie z błędu
czy ja sie mylę ze tak można czy firma zastosowała nieuczciwą praktykę handlową
dziękuje Aleksandra

muszą cię poinformować o utracie tego prawa przed realizacją a tracisz je dopiero po wykonaniu usługi

mnie interesuje ten zapis
Nabywca oświadcza iż zapoznał się ze stanem technicznym konstrukcji stalowej, nie wnosi żadnych zastrzeżeń i nie będzie z tego tytułu
zgłaszał żadnych roszczeń względem sprzedającego.

czy to jest automatycznie z tym ze zrzekam sie wszelkich roszczeń reklamacji ?

Taki zapis jest niedozwolony, ponieważ klient ma zawsze prawo do reklamacji. Nie może się go zatem zrzec, po to, żeby wykonawca miał tzw. święty spokój.

dziękuje za odpowiedz
Dziś kontaktowałam się z firmą i odpisali mi to :
Zapis istniejący na fakturze VAT jest generowany automatycznie - nie ma możliwości jego usunięcia ani zmiany.
Ze względu na wynikającą sytuację z Pani strony nie podejmiemy się wykonania garażu.
:winko:

.....a zatem stosują niedozwolony zapis, a jak ktoś się dopatrzy (tego zapisu), to odmawiają wykonanie usługi.
Naprawdę tak ciężko być uczciwym ?[pytanie retoryczne

@micho1 - pamiętaj, że ktoś ci pomógł komentarzem w sieci. Ty też pomóż innym opisując praktyki tej firmy, pomożesz kolejnym potencjalnym klientom w konfrontacji z nieuczciwym wykonawcą.

micho1 napisał:
Zapis istniejący na fakturze VAT jest generowany automatycznie - nie ma możliwości jego usunięcia ani zmiany.

Bzdura. Każdy system można zmienić i dopasować. U nich po prostu ktoś zarządzający kazał to informatykowi wprowadzić w szablon faktury i zablokować możliwość edycji innym użytkownikom. Ale z całą pewnością żaden automat sam z siebie nie generuje nikomu randomowych zapisów na fakturach.

Powrót