Czy można umieszczać filmy na stronie internetowej z serwisu youtube?

• Autor wątku Autor wątku JohnWasp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
JohnWasp

JohnWasp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam! To jest mój pierwszy post na tym forum.
Mam takie pytanie. Prowadzę stronę internetową. Chodzi mianowicie o
filmy online. Moja strona umieszcza filmy znalezione na youtube.
Umieściłem filmy na party (part1,part2,part3 itp.) np.
Michael Jackson - Historia Króla Popu, Living with Michael Jackson,
The Jacksons: An American Dream. Czy można je tak sobie umieszczać na stronie z serwisu youtube? Czy muszę mieć jakąś zgodę?

Witaj, na początek, to zależy od tego, w jaki sposób umieszczasz te filmy na swojej stronie - poprzez zagnieżdżony odtwarzacz YT, same filmy czy linkując do YT. Przeczytaj dokładnie regulamin YT (jest w dole, w stopce strony).

Pamiętaj, że YT nie odpowiada za to, czy materiały rozpowszechnianie na ich stronach nie naruszają praw autorskich. Jeśli ktoś umieścił jakiś materiał na YT z naruszeniem praw autorskich, to Ty, jako rozpowszechniający taki materiał również możesz naruszyć prawa autorskie do tego materiału.

Mam je wstawione. Z opcji "Umieść"

Samo osadzanie filmow na wlasnych witrynach jest w pelni legalne i akceptowane przez YT (YouTube - Broadcast Yourself.)

Problem pojawia sie z tym co osadzasz. Doskonale wiemy ze pelnometrazowe filmy podzielone na 'party' nie sa wlasnoscia osoby ktora je wrzucila na portal (rozpowszechnianie, kopiowanie narusza prawa autorskie) Ty jakby nie patrzec rozpowszechniasz material dalej. Samo YT czesto usuwa takie filmy z portalu.

no to zobacz co na ten temat mówi regulamin YT w przypadku działalności, którą prowadzisz na stronie. Zwróć uwagę, że dla wykorzystywania materiałów z YT w działalności komercyjnej, z tego co kojarzę, wymagana jest odrębna zgoda z YT. A jeśli masz jakieś przychody ze swojej strony (reklamy, sms-y, konta premium, etc,) to już zasadniczo kwalifikujesz się pod działalność komercyjną. Ale jak powiedziałem, przeczytaj dokładnie regulamin YT i odnieś go do swojej strony.

Mam te filmiki wstawione tak jak "każdy" czyli jest wstawiony z opcji "Umieść". Żeby zobaczyć film nie trzeba się zalogować i nie pobieram z tego opłat.

daj link do twojej strony - potem się go skasuje...

Skasuje?

Aha chodzi o filmy tak? Że jak będzie naruszenie prawa to się je usunie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ee tam, nie nam rozstrzygać o naruszeniu... chodzi o ewentualną reklamę serwisu poprzez forum...

Przeslij link do swojej strony zebysmy mogli zobaczyc w jakiej formie masz te filmy tam zamieszczone. _chris_ chodzilo ze pozniej link sie usunie zeby nie reklamowac innych stron przez nasze forum

Powrót