Czy można uznać, że sprzedawca się ustosunkował?

• Autor wątku Autor wątku Anatal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anatal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

W dniu 04.02 br. złożyłem do sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi, żądając naprawy lub wymiany na nowy wolny od wad. Pismo reklamacyjne wysłałem mailem jako załącznik. 06.02 br. sprzedawca odpisał:
"Proszę dostarczyć ten produkt na adres naszego sklepu. Ten znajdzie Pan w stopce poniżej."
Jeszcze tego samego dnia odpisałem, że sprzęt wyślę następnego dnia, co też uczyniłem.
Do 22.02 sprzedawca się nie odzywał, więc wysłałem zapytanie, na jakim etapie jest moja reklamacja? Tego samego dnia odpisał:
"Sprzęt jest jeszcze w serwisie. Dzisiaj nie mogę się tam dodzwonić, ale jak coś będę wiedział to dam znać."
Niestety przez kilka dni nic nie pisał więc 01.03 wysłałem oficjalne pismo z żądaniem wymiany na nowy lub zwrotu gotówki w terminie 7 dni. Sprzedawca nie wymienił sprzętu ani nie zwrócił pieniędzy jedynie po paru dniach odesłał ten, który wysyłałem i tylko częściowo naprawiony.

Pytanie, czy w takim wypadku można uznać, że ustosunkował się do reklamacji?

Myślę, że warto z tym problemem udać się do miejskiego/powiatowego rzecznika praw konsumentów. Być może coś poradzi.

Chciałem odświeżyć temat, bo nadal jest aktualny. Dziękuję za radę. Z rzecznikiem już się kontaktowałem, ale nie był zbytnio pomocny. Może ktoś jeszcze miał podobny przypadek lub jest w stanie coś się podpowiedzieć?

Anatal napisał:
Chciałem odświeżyć temat, bo nadal jest aktualny.

Może się czepiam drobiazgów, ale ponad rok temu

Anatal napisał:
Sprzedawca nie wymienił sprzętu ani nie zwrócił pieniędzy jedynie po paru dniach odesłał ten, który wysyłałem i tylko częściowo naprawiony.

i teraz, po ponad roku temat jest nadal aktualny? To co robiłeś w międzyczasie?

Jak zamierzasz po ponad roku wykazać swoje racje w tym "częściową naprawę" i losy sprzętu przez ten rok?

Moim zdaniem sprawa przegrana. Jeśli jeszcze nadal aktualna jest gwarancja/rękojmia to możesz złożyć ponowną reklamację na obecną wadę. Jako nową sprawę. Ale kontynuacja tamtej sprawy jest z góry skazana na porażkę.

Powrót