Czy można wstawić na swojej str. zdjęcia ze ZNAKIEM WODNYM prasowych agencji fotogr.?

• Autor wątku Autor wątku Thelma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thelma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
Chciałam się dowiedzieć czy mam prawo bez zgody i prawnych konsekwencji zamieszczać na swoim blogu lub stronie zdjęcia pochodzące z serwisów prasowych agencji fotograficznych - w przypadku jeżeli fotografie te mają naniesiony przez samą agencję bardzo widoczny ZNAK WODNY bądź po prostu są podpisane?
Przecież jeśli zamieszczam fotkę z ich znakiem wodnym i dodatkowo podaję źródło, to nie przywłaszczam sobie w ten sposób ich praw autorskich, a raczej jeszcze w pewien sposób reklamuję ich serwis.

Chodzi mi przykładowo o następujące agencje fotograficzne:
BE&W Agencja Fotograficzna, Photo Agency Poland - Bank Zdjęć
www.mediumphoto.com.pl

Napisałam do nich maila z zapytaniem o ten problem, ale nie uzyskałam jak dotąd odpowiedzi, dlatego zwracam się do Państwa.

Przeszukałam też cały internet w celu odnalezienia jednoznacznej odpowiedzi na dręczące mnie pytanie, ale niestety bezskutecznie.

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Nie możesz.
Konieczna jest zgoda (i ewentualna zapłata za wykorzystanie fotki).

chyba, że strona ma charakter prasy (rejestracja), wtedy można skorzystać z dozwolonego użytku utworów chronionych - Art.25 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Tyle tylko, że w takim przypadku, odnośnie zdjęć reporterskich, autorowi zdjęcia przysługuje prawo do wynagrodzenia.

A niezależnie, proszę zawsze zapoznać się z regulaminem takich serwisów - tam jest dokładnie opisane z jakich zdjęć w ich zbiorach i na jakich zasadach można korzystać. Na przykład w BEW to opcja 'Warunki korzystania z serwisu' - bardzo szczegółowe informacje.

Jest jeszcze możliwość; korzystanie z prawa cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - ale to już leży w Pani decyzji...

Rozumiem.
Czy to znaczy, że takiego oznakowanego zdjęcia nie mogę zamieścić nawet w przypadku kiedy moja strona jest niekomercyjna, a ja NIE umieszczam fotografii w celach zarobkowych, a jedynie informacyjnych?
Na przykład jeśli prowadzę "fanowską" stronę o aktorze i skopiuję zdjęcia ze strony agencji prasowej (takie które może obejrzeć każdy internauta, a nie tylko osoba zarejestrowana), a następnie ozdobię nimi moją stronę, to czy wówczas agencja może rościć sobie prawa i oczekiwać ode mnie zapłaty, jeśli ja sama nie czerpię z tych zdjęć korzyści finansowych?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie.

Ze strony agencji prasowej ewentualnie mógłbyś (ale i tak zapłacić musisz fotografowi lub agencji), jednak strony, które wskazałeś to banki zdjęć - oni sprzedają fotki.

To czy Twoja strona jest komercyjna czy nie, nie ma znaczenia.

Coś kiepsko szukasz, bo podobny temat jest tutaj poruszany kilka razy w tygodniu, do tego nie rozumiesz tekstu pisanego... Fotografia nie musi być nawet oznakowana, aby za wstawienie danego utworu bez zgody autora ponieść konsekwencje. Wyjątki podał Chris. To, że Twoja witryna jest niekomercyjna zmniejsza jedynie ew. sankcje w przypadku złamania prawa. Powtórzę Drzemika - bez zgody NIE MOŻESZ!

alexlie napisał:
do tego nie rozumiesz tekstu pisanego...

Tekst pisany rozumiem doskonale, o czym świadczą m.in. ukończone przeze mnie magisterskie studia polonistyczne.
Tego typu nieuprzejme komentarze proszę zachować dla siebie.

Życzliwym użytkownikom bardzo dziękuję za pomoc :)

Powrót