Czy można wykonywać opłacone piosenki karaoke?

• Autor wątku Autor wątku suri-su
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suri-su

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Prawa autorskie piosenek! Kto się na tym zna? :?:

--------------------------------------------------------------------------------
Gdzie można dowiedzieć się czegoś więcej o licencji CC?
Podkłady muzyczne zostały zakupione na stronie www. więc mogę nagrać swoją wersję piosenki z wykorzystaniem orginalnego tekstu piosenki? Czy potrzebna mi licencja na tekst danej piosenki? Bo przecież za podkład już zapłaciłam i za zawarty tekst !!!
I jescze jedno. Wiem, że śpiewanie dla rodziny i znajomych oraz rozpowszechnianie w tymże kręgu moich interpretacji jest dozwolone.
Ale... jeśli ktoś poza moją wiedzą umieści "mój" utwór karaoke w internecie?
To jakie mogę ponieść tego konsekwencje? Skoro zrobiono coś za moimi plecami? :-x
Z góry dziękuję za info! :ok:

Gdzie można dowiedzieć się czegoś więcej o licencji CC?
Creative Commons Polska
Podkłady muzyczne zostały zakupione na stronie www. więc mogę nagrać swoją wersję piosenki z wykorzystaniem orginalnego tekstu piosenki? Czy potrzebna mi licencja na tekst danej piosenki? Bo przecież za podkład już zapłaciłam i za zawarty tekst !!!
zależy, co tak na prawdę kupiłaś: tylko egzemplarz podkładu do celów osobistych (podobnie do płyty w sklepie) czy egzemplarz podkładu z licencją na wykorzystanie go do rozpowszechniania, wykonywania publicznego, etc. Sprawdź to na stronie, z której kupowałaś. Licencja powinna mieć wyraźne postanowienia, w jaki sposób można wykorzystywać zakupiony egzemplarz podkładu.
Na użycie tekstu oczywiście powinnaś mieć osobną licencję.
Ale... jeśli ktoś poza moją wiedzą umieści "mój" utwór karaoke w internecie?
To jakie mogę ponieść tego konsekwencje? Skoro zrobiono coś za moimi plecami?
niestety, ale w najgorszej opcji oboje...

PS Nie dublujemy postów... :)

Dziękuję za tak szybką odpowiedż CHRIS. :D
Jak uzyskać szybką odpowiedż do jednego postu skoro nie dublujemy postów?
A.. i jak znależ winowajcę który umieszcza utwory bez mojej zgody?
Osobiście nie przeszkadza mi to , ale nie chciałabym mieć z tego powodu kłopotów?!:roll:

A.. i jak znależ winowajcę który umieszcza utwory bez mojej zgody?
zależy od sytuacji. Jeśli jest to jednakże robione anonimowo - to jest problem, gdyż dane osobowe są chronione i nie można ich dostać, na przykład, od dostawców internetowych. Tylko zgłoszenie sprawy na policję, do prokuratury lub na drodze sądowej.
Jak uzyskać szybką odpowiedż do jednego postu skoro nie dublujemy postów?
normalnie - poczekać, czasami nawet kilka dni... ;)

Powrót