Czy można wysłać anonimowy telefoniczny donos do inspektoratu budowlanego?

• Autor wątku Autor wątku Bobiczo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bobiczo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,
pytam czysto teoretycznie. Czu można wysłać anonimowy, telefoniczny donos do inspektoratu budowlanego? Nie mam obowiązku wtedy podawania swoich danych? Inspektorat budowlany w ogóle ma prawo zajmować się anonimowymi donosami?

Dziękuje, pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

Wysłać możesz, nikt nie broni, chociaż telefonicznie będzie ciężko (chyba że mowa o faksie). Zgodnie z prawem jednak skargi i wnioski niezawierające imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresu wnoszącego pozostawia się bez rozpoznania - § 8 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków (Dz. U. Nr 5, poz. 46).

Tens napisał:
Wysłać możesz, nikt nie broni, chociaż telefonicznie będzie ciężko (chyba że mowa o faksie). Zgodnie z prawem jednak skargi i wnioski niezawierające imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresu wnoszącego pozostawia się bez rozpoznania - § 8 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków (Dz. U. Nr 5, poz. 46).

Dziękuje, aczkolwiek chodzi o to, że sąsiad złożył anonimowy donos telefoniczny i mimo niepodania imienia, nazwiska oraz adresu inspektorat budowlany w niecały tydzień po zgłoszeniu wysłał list z zawiadomieniem o kontroli. Podejrzana sprawa.

Czasami takie "donosy", jeżeli wynika z nich zagrożenie dla bezpieczeństwa ludzi, pomimo że są anonimowe, stanowią jednak podstawę do podjęcia kontroli, bo urząd nie chce się narazić na odpowiedzialność, że wiedział, a nie zareagował.

Tens napisał:
Czasami takie "donosy", jeżeli wynika z nich zagrożenie dla bezpieczeństwa ludzi, pomimo że są anonimowe, stanowią jednak podstawę do podjęcia kontroli, bo urząd nie chce się narazić na odpowiedzialność, że wiedział, a nie zareagował.

Żadnego zagrożenia w treści tego donosu nie było. Jedynie o to, że nie podobno nie mam zarejestrowanego budynku gospodarczego. Niestety, wyszła inna sprawa z tym związana i prawdopodobnie będę musiał zapłacić za brak jakiegoś dokumentu. Pytanie - czy jeśli donos był niezgodny z prawem, mam prawo ubiegać się o unieważnienie takiej "kontroli" lub aby kary dla urzędników?

WCJ napisał:
Donos niezgodny z prawem ?

O to chodzi:

Tens napisał:
Zgodnie z prawem jednak skargi i wnioski niezawierające imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresu wnoszącego pozostawia się bez rozpoznania - § 8 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków (Dz. U. Nr 5, poz. 46).

Jeżeli PINB przeprowadził kontrolę zgodnie z przepisami to stanowi ona podstawę do działań pokontrolnych. Według mnie nie ma tu znaczenia jakie było źródło wszczęcia tej kontroli.

Tens napisał:
Jeżeli PINB przeprowadził kontrolę zgodnie z przepisami to stanowi ona podstawę do działań pokontrolnych. Według mnie nie ma tu znaczenia jakie było źródło wszczęcia tej kontroli.

Okej ale czy urzędnicy PINB złamali prawo przeprowadzając kontrole na podstawie niezgodnego z prawem donosu?

Też myślę, że nie. W praktyce kontrolę można wszcząć nawet "z urzędu". Bywa, że nawet na podstawie artykułu prasowego - tam też nie ma "imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresu wnoszącego"...

Powrót