Czy mozna zbanowąc użytkownika jeśli strona nie posiada regulaminu?

• Autor wątku Autor wątku bartez1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartez1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam

mam takie trochę dziwne pytanie. Moje IP zostało zbanowane na stronie ponieważ krytykowałem działania klubu sportowego do którego strona nalezy.oczywiście w mojej krytyce nikomu nie ubliżałem, tylko pisałęm prosto w oczy co mi sie w działaniu klubu nie podoba i takie tam.dostałem bana na IP i nie mogę sie już wpisywać. I dodam że strona klubu nie posiada żadnego regulaminu. Jeśli by tak było i złamałbym którys punkt regulaminu to bym nie miał pretensji. ale regulaminu nie ma wiec na jakiej podstawie taki ban moze byc przyznany??

czy za takie ze tak powiem "kneblowanie ust" mozna pociagnac administracje strony do jakiejkolwiek odpowiedzialności? zyjemy w demokratycznym Panstwie gdzie kazdy moze swobodnie sie wypowiadac wiec wydaje mi sie ze takie banowanie jest niezgodne z obowiązującymi zasadami. czy takich administratorów mozna pociagnac do odpowiedzialnosci karnej? wypowiedzi moje zostałe usuniete ale jak wiadomo wszystko da sie odnalezc.

Pozdrawiam

1. Admin zawsze ma rację.
2. Jeżeli nie ma racji, patrz punkt pierwszy.

Zamieszczając temat w Hydeparku, chyba nie oczekujesz poważnych odpowiedzi?

a jaki jest odpopwiedni dział o pytania odnosnie takich rzeczy?

Administrator strony może zrobić z Tobą co chce (no prawie) na swoim portalu, który jest jego własnością. Można to przyrównać do mieszkania - administrator wpuszcza Cię na "biesiadę" i może w każdej chwili wyprosić.

Wolność słowa nie ma tu nic do tego - chyba, że strona jest administrowana przez np. Urząd Miasta to wtedy można byłoby próbować coś zdziałać, lecz szanse i tak nikłe.

Banowanie na prywatnych forach (takich jak np. to) nie musi polegać na przejściu jakiejś skomplikowanej procedury, która ma na celu ochronę praw jednostki - to nie proces karny. Twoje prawa kończą się tam gdzie zaczynają się prawa kogoś innego (czyli prawo do zarządzania stroną).

PS odpowiednim działem dla tego typu pytania byłoby Prawo nowych technologii -> http://forumprawne.org/nowe-technologie/

acha. no dzieki za odpoiedź. trudno myslalem ze w takich sprawach tez nas prawo chroni ale niestety nie. Pozdrawiam i dzękuję za odpowiedź

Niema kary bez prawa, to proste...
Ale też nieznajomość prawa szkodzi, jaką masz pewność, że na 100% nie ma tam regulaminu?To tak jakbyś poszedł na ulice i rzucał w auta kamieniami, bo gdzie jest napisane, że nie wolno?

Powtórzę za Ag_Maz:
1. admin zawsze ma rację
2. jeśli jej nie ma patrz pkt. 1

:D:D:D

Strona jest prywatna, w sumie za wejście na tą stronę może Ci dać bana.Zato do sądu go nie podasz.

Powrót