czy mozna zerwac umowe o dzieło?

• Autor wątku Autor wątku dankasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dankasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam,
Czy mozna zgodnie z prawem zerwac umowe o wykonanie dziela w polowie wykonywania projektu, z powodu niemozliwosci dojscia do porozumienia na plaszczyznie projektowej ze zleceniodawca i z powodu lekcewazacego traktowania projektanta przez zleceniodawce. Czy w takim wypadku przyjeta zaliczka powinna byc zwrocona?
pozdrawiam

To nie podlega prawu pracy.
Podobny temat był już omawiany.

czy moglby pan podac mi link do miejsca gdzie ten temat byl omawiany, i informacje jakiego prawa tyczy sie moje zapytanie?
dziekuje pozdrawiam

Przepisów kodeksu cywilnego zawartych w rozdziale poświęconym umowie o dzieło.

Zgodnie z art. 483 kodeksu cywilnego strony mogą zastrzec w umowie, że naprawienie szkody z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania nastąpi przez zapłatę określonej sumy pieniężnej czyli kary umownej.
Treści zawartej umowy nie znamy i nie wiemy jakie sankcje przewiduje w razie jej zerwania.

W umowie nie zawarlysmy zadnych warunkow ani kar umownych, tylko zakres prac wchodzacych w sklad projektu oraz wynagrodzenie. Umowa dotyczyla wykonanie projektu aranzacji wnetrza, projekt zostal wykonany w okolo 50%. Z powodu niemozliwosci dojscia do porozumieni na plaszczyznie projektowej, wielokrotnych zmian zaakceptowanych wczesniej etapow projektu (zmiany wnosil zleceniodawcza) a przedewszystkim z powodu lekcewazacego traktowania projektanta przez zleceniodawce zdecydowalam sie na przerwanie prac projektowych. Czy mozna taka umowe w oficjalny i zgodny z prawem sposob rozwiazac z powodu niemozliwosci nawiazania porozumienia ktore jest niezbedne do zakonczenia projektu aranzacji wnetrza? Czy w takich okolicznosciach pobrana przeze mnie zaliczka podlega zwrotowi?
pozdrawiam

To trzeba znać treść umowy.

Powrót