Czy można zmienić pesel? Wyciek danych dotyczących zdrowia.

• Autor wątku Autor wątku Hyakya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hyakya

Znowu spełniają się na moich oczach najgorsze scenariusze. Właśnie się dowiedziałem że wyciekły moje dane i mogą zrobić ze mnie słupa. Chciałem się zapytać czy można zmienić nr PESEL w przypadku wycieku danych medycznych?
Nie są to dane kompromitujące. Ale co jak by wyciekły by np. z poradni psychiatrycznej? Zniszczone całe życie? Czy przysługuje jakieś odszkodowanie?

Zdajesz sobie sprawę, że nawet gdy wycieku nie ma, to każdego dnia dostęp do twojego PESELU ma kilkaset jak nie kilka tysięcy ludzi. Urzędy, wszelkie umowy. PESEL to nie jest żadna tajna dana. Absolutnie nie da się zmienić PESEL.

mówiąc precyzyjnie, są tylko dwie lub trzy możliwości zmiany PESEL-u

trzeba:

albo zmienić płeć

albo zostać członkiem ścisłego kierownictwa dużej grupy mafijnej, a następnie zdecydować się na współpracę z policją i zostać tzw. dużym świadkiem koronnym

duży świadek koronny dostaje od państwa (aprobowaną przez państwo) nową tożsamość z nowym imieniem i nazwiskiem i _nowym_peselem_ włącznie

trzecia możliwość (tu nie jestem pewny) to praca na rzecz wywiadu lub kontrwywiadu: tutaj także może możliwe jest uzyskanie aprobowanej przez państwo nowej tożsamości

WicePrezes : Pytanie nasuwa się samo, czy jeżeli zmieni płeć dwa razy to czy PESEL zostanie ten sam? ;)

tego nie wiem, gdyż nie słyszałem o dwukrotnej zmianie płci :)

ale wracając do tematu, jeśli założyciel wątku ceni sobie swoje "rodzinne klejnoty" :) i nie jest członkiem kierownictwa mafii ani nie jest oficerem służb specjalnych to nie ma najmniejszych szans na zmianę PESEL-u.

Istnieje jeszcze możliwość zmiany numeru PESEL jeżeli dokonasz korekty swojej daty urodzenia. Tak więc pytający jeżeli jest dość stary to może pogrzebać w jakiś księgach, a nóż się okaże, że urodził się innego dnia. Kiedyś było powszechne, że jak sie dziecko na wsi rodziło, to zanim ojciec się do gminy wybrał to mijało sporo czasu.

co nie zmienia postaci rzeczy że przy następnym wycieku danych już PESEL-u niestety NIE zmieni

WicePrezes napisał:
mówiąc precyzyjnie, są tylko dwie lub trzy możliwości zmiany PESEL-u
i
A jak wskutek błędu dostaniesz PESEL wadliwy i/lub taki, który ma już ktoś inny?

[...]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wtedy oczywiście urząd koryguje własną pomyłkę, ale takie pomyłki są _bardzo_ rzadkie...

WicePrezes napisał:
co nie zmienia postaci rzeczy że przy następnym wycieku danych już PESEL-u niestety NIE zmieni

zapomniałeś o jednym

ostatnio adoptowałem dziecko jego pesel został zmieniony postanowieniem sądu stare dane utajnione

marcinek88 napisał:
... ostatnio adoptowałem dziecko jego pesel został zmieniony postanowieniem sądu stare dane utajnione
Możesz podać uzasadnienie. Co się zmieniło w danych dziecka ? Art. 19. Ustawy o ewidencji ludności ściśle wymienia przypadki zmiany PESEL, a Sąd musi działać zgodnie z prawem i w granicach prawa.

Zatem albo mamy do czynienia jednym z tam wskazanych przypadków albo bzdury piszesz bo adopcja nie jest powodem do zmiany PESEL.

PS.
Przeczytaj sobie dokładnie co zawiera PESEL: Art. 15. wskazanej Ustawy.

Ostatnia edycja:
Powrót