Czy można zmienić testament na inną osobę, gdy poprzednia zmarła

• Autor wątku Autor wątku Sroka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sroka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moja babcia sporządziła w gminie testament w którym zapisała dom ojcu. Ojciec zmarł kilka lat temu . Czy babcia może zmienić testament i przepisać dom na mnie i brata bez postępowania spadkowego po zmarłym ojcu .Proszę o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Dzięki.Więc babcia może zmienić testament i zapisać dom na nas ?W gminie powiedziano mi że babcia nie może zmienić testamentu

tego który został sporządzony w gminie nie - może o to im chodziło, a może po prostu zle zadaliście pytanie.

Babcia może sporządzić kolejny testament i powołać do dziedziczenia kogo tylko zechce.
Proszę pamiętać, że testament z gminy też trzeba będzie przedłożyć w przyszłości w Sądzie. Najlepiej udać się do notariusza.

Babcia musi odwołać ten testament - jak - babcia nie musi fatygować się do gminy, może własnoręcznie sporządzić nowy albo udać się do notariusza i on o wszystko zadba.

Ostatnia edycja:
Art. 946. kodeksu cywilnego

Odwołanie testamentu może nastąpić bądź w ten sposób, że spadkodawca sporządzi nowy testament, bądź też w ten sposób, że w zamiarze odwołania testament zniszczy lub pozbawi go cech, od których zależy jego ważność, bądź wreszcie w ten sposób, że dokona w testamencie zmian, z których wynika wola odwołania jego postanowień.

Powrót