Czy można zmniejszyć liczbę punktów karnych

• Autor wątku Autor wątku 88ziom.ik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
8

88ziom.ik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zwracam się z prośbą o analizę mojej sytuacji dotyczącej punktów karnych i ryzyka utraty prawa jazdy. We wrześniu 2024 roku miałem stłuczkę, za którą otrzymałem 10 punktów karnych oraz mandat. Mandat został rozłożony na raty, a ostatnia rata płatna jest dopiero w czerwcu 2025 roku, co – jak się teraz dowiedziałem – oznacza, że punkty karne z tego zdarzenia wciąż są aktywne i nie uległy jeszcze wygaśnięciu.

W październiku 2025 roku otrzymałem pismo z GITD dotyczące wskazania kierującego pojazdem, który popełnił wykroczenie polegające na wjechaniu na czerwonym świetle. Rzeczywiście to ja prowadziłem pojazd, więc wskazałem siebie, nie mając świadomości, że wcześniejsze punkty karne nie wygasły. Grozi mi za to wykroczenie 15 punktów karnych, co spowoduje przekroczenie limitu i natychmiastowe zatrzymanie prawa jazdy. 4 grudnia otrzymałem awizo i domyślam się, że znajduje się w nim mandat za to zdarzenie. Obawiam się, że jego odbiór spowoduje natychmiastowe naliczenie punktów i w konsekwencji utratę uprawnień. Dodam, że w aplikacji mobywatela mam tylko te 10 punktów ze stłuczki, a żadnych tymczasowych nie mam doliczonych.

W związku z powyższym proszę o informację, czy istnieje jakakolwiek możliwość uniknięcia naliczenia wszystkich 15 punktów karnych, przesunięcia ich naliczenia albo zakwestionowania mandatu lub procedury.

Już za późno, bo punkty się naliczyły z konkretną data wykroczenia

88ziom.ik napisał:
Zwracam się z prośbą ...
jest pewna opcja, ale ....
... obecne tutaj grono z tysiącami postów stwierdziło, że się nie znam na tym o czym piszę i wypisuję "bzdury", tylko to szanowne grono NIE POTRAFIŁO ANI NA JOTĘ PODWAŻYĆ tych "bzdur", a tym bardziej wskazać które moje konkretne zdanie to ta "bzdura" i jak powinno być prawidłowo skonstruowane zdanie.
dlatego ziomku88 nic ci nie mogę podpowiedzieć na obecnym etapie, gdyż znowu poszłyby w moim kierunku jakieś pomówienia, oszczerstwa o jakieś "bzdury", ale bez żadnego słowa uzasadnienia.
Przykro mi, ale ode mnie nie uzyskasz żadnej podpowiedzi, a mógłbym co nie co ci podpowiedzieć widząc obecne wpisy

Powrót