czy można zrezygnować ze stałej renty ZUS?

• Autor wątku Autor wątku rena1963ta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rena1963ta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Jestem od dawna rencistką, mam dawną 3 grupę, przyznaną na stałe. Jest to bardzo mała kwota. Mam na wychowaniu dorosłego niepełnosprawnego syna, ale ze względu na posiadane prawo do renty, nie mogę uzyskać na niego świadczenia pielęgnacyjnego, co byłoby dla mnie znacznie korzystniejsze.
Co się może zdarzyć, jeśli teraz, po latach, złożę do ZUS wniosek na kolejną komisję? Czy Zus może ją ewentualnie przekwalifikować na "wyższy" stopień (w co wątpię), czy utrzyma w mocy to co jest, czy w ogóle może mi zabrać uprawnienie do renty ( w zamierzeniu, o to by mi chodziło). Czy są inne możliwe warianty tego, co moze zrobić ZUS?

Najlepiej to udaj się punktu zus emerytury/renty informacje, bo może taką rentę udałoby się np. zawiesić.

ZUS orzeka całkowitą lub częściową niezdolność do pracy. I,II,III grupę orzekają Powiatowe Komisje do ds. Orzekania Niepełnosprawności. Z tego co piszesz Ty masz III grupę, a więc stopień lekki. Przy stopniu lekkim ZUS da co najwyżej częściową niezdolność do pracy, na całkowitą nie masz co liczyć jeśli nic się w Twoim zdrowiu nie zmieniło od tego czasu. Niestety ZUS może zabrać to co było i dać coś gorszego. Mogę orzec na Twoją niekorzyść. Teraz jest czasy gdy ZUS nie daje rent, a bardziej zabiera. Gdy pytałam kiedyś w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie czy komisja po ponownym rozpatrzeniu może zmienić treść orzeczenia na niekorzyść to powiedzieli, że tak. Chciałam aby mi zmienili tylko jeden podpunkt, bo potrzebowałam do pracy, ale oni mogą zmienić wszystko. Przemyśl to sobie dobrze czy Ci się to opłaci jak pogorszenia zdrowa od tego czasu nie było. Czy takiego świadczenia pielęgnacyjnego nie zabiorą Ci po śmierci syna? Żebyś sobie zaszkodziła a później została z niczym. W latach 90 dawali renty łatwo, teraz ciężko dostać.

Chce też napisać, że jak kiedyś do ZUS-u chciałam złożyć orzeczenie niepełnosprawności jak dokumentację medyczną to mi odmówili. To nie jest już dla nich dokumentacja, bo wydaje to inny organ, a oni mają swoich lekarzy. Ich interesuje w jakim stopniu jesteś niezdolna do pracy - całkowicie lub częściowo. Ja mam II grupę, a prawo do renty socjalnej odebrane, a też niby jest to I lub II grupa. ZUS to instytucja, która chętnie zabiera, a nie daje.

Ale na Twoje główne pytanie czy ZUS po rozpatrzeniu Twojego wniosku może Ci całkiem zabrać, to tak może to zrobić.

dzięki, właśnie to chcę wiedzieć, czy może zabrać, bo choć wydaje się to dziwne, właśnie na tym mi zależy.
Niestety renty nie mogę zawiesić, bo wciąż miałabym do niej prawo, chociaż bym jej nie pobierała, to jest właśnie sedno sprawy, że nie mogę sobie wybrać korzystniejszego świadczenia, chcąc pobierać te wyższe, muszę stracić prawo do renty formalnie. Jest o co walczyć, bo mam na rękę 713 złotych, podczas gdy świadczenie pielęgnacyjne to ok 1600 zł,
Niezależnie od ZUS, posiadam też orzeczenie z PCPR, w stopniu lekkim, czyli analogiczne do 3 grupy, którą posiadam. Jeśli pozbędę się prawa do renty ZUS, w dalszym ciągu mieć będę status osoby niepełnosprawnej, i związane z tym różne ulgi.
Świadczenie pielęgnacyjne ma jeszcze tę zaletę, że za okres jego pobierania gmina płaci składki emerytalne, i chociaż mam już swoje lata wypracowane (do wieku emerytalnego brakuje mi kilka lat), to dzięki tym składkom, moja przyszła emerytura też trochę będzie wyższa. Mało tego, emerytura jest przywilejem, a nie obowiązkiem, więc po uzyskaniu wieku emerytalnego, będę mogła wciąż pobierać świadczenie na syna, i to raczej dożywotnio, albo aż dopóki stracę siły i zdrowie, i sama będę potrzebować opieki. Wszystko to wyczytałam na różnych stronach, poza tym, co mnie nurtowało, czyli, czy mogę w jakiś sposób stracić prawo do renty zusowskiej.

Jeśli jesteś pewna swojej decyzji to tak zrób, chociaż upewnij się z tym wszystkim (abyś miała to na papierze, a nie tak, że Pani z PCPR sobie tak myśli, to tak jest), że to świadczenie jest dożywotne (ja na tym się nie znam) bo jak wykonasz taki manewr to potem renty już nie odzyskasz.

Jedź do komisje i sprawiaj wrażenie zdrowej. Nie składaj dokumentacji medycznej, na pytanie co Ci dolega, sugeruj im że nic i jest lepiej niż było wcześniej, sprawiaj wrażenie szczęśliwego, zadowolonego, zdrowego człowieka, który w sumie nie wie co tu robi.

Jakby Cię badał Lekarz Orzecznik i dał to samo co było, odwołaj na Komisji Lekarskiej ZUS, że chcesz aby Ci dali całkowitą niezdolność do pracy, po czymś takim Komisja powinna Ci odebrać. Komisja trzepie najbardziej, bo to do niej staje się po raz pierwszy, Lekarze Orzecznicy to już z przymrużeniem oka jak ktoś przejdzie Komisje.

o, i to są właśnie cenne uwagi, bardzo dziękuję, bo na pewno się przydadzą. Za jakiś czas wejdę tu w ten wątek i powiem, czy się udało. Byłby to jakiś sposób dla innych opiekunów osób niepełnosprawnych, którzy ze względu na swoją rentę, nie mogą pobierać świadczenia pielęgnacyjnego. Wiem, że prace ustawowe w tym temacie trwają od dawna, lecz bezskutecznie. Może uda mi się przetrzeć szlaki.

Powrót