Czy mozna zrzec sie obywatelstwa polskiego i wziasc niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku kowalek980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowalek980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W zwiazku z moja sytuacja musze koniecznie uzyskac niemieckie obywatelstwo.

Niestety nie otrzymam go ze wzgledu na zasiedzenie bo przebywam w Niemczech dopiero 1,5 roku.

Jest jakas szybsza mozliwosc zebym np zrzekl sie swojego obywatelstwa i wzial niemieckie?

Czy Niemcy wyrazaja na takie rzeczy zgode?

W takiej sytuacji nie trzeba byc zameldowanym w niemczech 8 lat zeby uzyskac obywatelstwo?

Bardzo proszę o pomoc.

zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego nie ma zadnego wplywu na decyzje o przyznaniu obywatelstwa niemieckiego.

A wiec jesli nie spelniasz warunkow niemieckich, to jedyna mozliwoscia przyspieszenia jest slub z obywatelka niemiecka, wtedy wniosek mozna zlozyc juz po 3 latach.

Witam,

Niemożliwością jest otrzymać na "widzimisię" obywatelstwa obcego kraju. Byłoby to absurdem i wielu Polaków posiadaloby już inne obywatelstwo. Jeżeli zrzeknie się Pan polskiego obywatelstwa, będzie Pan bezpaństwowcem, co stworzy wiele problemów.

Obecnie uzyska Pan obywatelstwo Republiki Federalnej Niemiec na podstawie pochodzenia( strona ojca, ojca,ojca et cetera), zasiedzenia, małżeństwa z obywatelką niemiec, partnerstwa z obywatelem, bądź będac na Volksliste.
Pierwszy przypadek jest tródny. Jeżeli ma Pan przodków niemieckich i jest Pan w stanie udokumentować to wstecz do roku 1918, jest, był i będzie Pan Niemcem, przez co winien Pan złożyć wniosek o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego. Cala procedura trwa max. 1,5 roku. Nie polecam tu osobiście konsulatu, gdyż czyni on to wolno, a Bundesverwaltungsamt. Wystarczy wejść na ich stronę i skontaktowac się z odpowiednim Ansprechspartner.

W przypadku, gdy byl Pan, bądź Pana przodek na Volksliste, zgłasza się Pan do konsulatu, bądź odpowiedniej instytucji w Niemczech. Oczywiście zaznaczę by uniknąć z Pańskiej strony watpliwości, iż owszem, musi to być udokumentowane!

Pozdrawiam serdecznie,

Ostatnia edycja:
Oj dużo nieścisłości w tej odpowiedzi , :o nie polecam brać jej dosłownie.

Istnieją dwie opcje.

1 Przy zamieszkaniu 8 lat (może to być skrócone do 6) istnieje prawo do niemieckiego obywatelstwa. Czyli można go żądać, § 12 StAG
2 Można złożyć wniosek o obywatelstwo przed upływem tego czasu na podst. §8 StAG. Długi pobyt nie jest wtedy warunkiem.

Nie można zrzec się polskiego obywatelstwa nie mając innego. Prawo międzynarodowe jest niechętne bezpaństwowości.

Pozdrawiam,
Piotr Kozlowski
====
http://www.ra-kozlowski.com

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Czy gdy otrzymam niemieckie obywatelstwo to musze sie polskiego zrzec czy mogę mieć obydwa??

Nie musiszsie zrzekac polskiego.
Czy ktos ma te stronke ,na ktorej jest test na obywatelstwo niemieckie ?
Kiedys ja mialam,ale niestety zgubil mi sie ten adres .:mad:

Chodzilo mi o te testy co jest tam 300 pytan(do egzaminu)

Powrót