Czy można zrzec się roszczeń alimentacyjnych?

• Autor wątku Autor wątku hiroko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hiroko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie, czy istnieje taka możliwość abym w jakiś sposób mogła się zabezpieczyć przed przyszymi roszczeniami alimentacyjnymi mojej matki? Czy mogłabym wystosować odpowiednie pismo, że zrzeka się ona jakichkolwiek roszczeń alimentacyjnych w przysżłości, a co jeżeli nie podpisałaby takiego pisam. Dodam, iż moja matka nie łoży na mnie ani grosza, mimo tego, że studiuję ui nie ukończyłam jeszcze 26 r.ż, a obawiam się, że w przyszłości mogłaby wysuwac takowe roszczenia wobec mojej osoby.

[cytat="hiroko"]Czy mogłabym wystosować odpowiednie pismo, że zrzeka się ona jakichkolwiek roszczeń alimentacyjnych w przysżłości, a co jeżeli nie podpisałaby takiego pisma. [/cytat]

pismo do kogo? i kto by mial je podpisac skoro matka nie chce...?

chodzi o to, że ja chciałabym napisać pismo o mocy prawnej, w którym moja matka miałaby zrzec się wobec mnie jakichkolwiek roszczeń alimentacyjnych. Nie wiem, czy taka forma w ogóle mogłaby funkcjonować. Nie wiem, czy ona w ogóle podpisałaby takie pismo.

Uważam, że nie ma takiej prawnie możliwości. Jednakże gdyby wniosła Pana matka do sądu pozew o alimenty, to może się Pan powołać na art. 5kc i przywołać określone okoliczności jak np to, że matka nie łożyła nigdy na Pana utrzymanie.

Czyli wychodzi na to, że w zaden sposób nie mogę zabezpieczyć się przed ewentualnymi roszczeniami alimentacyjnymi mojej matki?
w razie czego pozostaja mi swiadkowie w sądzie tak?

Powrót