czy można zwolnić nauczyciela na urlopie macierzyńskim?

• Autor wątku Autor wątku Basia0512
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Basia0512

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
jestem nauczycielką, ale obecnie na urlopie macierzyńskim do 27.09., mam do wykorzystania jeszcze urlop wypoczynkowy. W szkole z powodu braku etatu dla jednej z trzech nauczycielek nie ma pracy.
Mam pytanie czy dyrekcja może mi wręczyć wypowiedzenie z pracy podczas gdy przebywam na macierzyńskim czy też mogę dostać wypowiedzenie gdy wrócę np. 28.09 albo po urlopie wypoczynkowym w listopadzie?
Czy dyrekcja może zwolnić inną nauczycielkę? Jedna nauczycielka pracuje w tej szkole- 2 lata a druga tyle co ja 5 lat, obie mają wyższy stopień awansu.
Czekam na odpowiedź

Czy ktoś może się orientuje w tym wszystkim?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W trakcie urlopu macierzyńskiego nie dostaniesz wypowiedzenia. Masz umowę terminową czy na czas nieokreślony?

Mam umowę na czas nieokreślony.

a każda ma taką umowę ? ( na czas nieokreslony)

W okresie urlopu macierzyńskiego nie może pracodawca dac Pani wypowiedzenia,nie moze tez obniżyć wymiaru etatu chyba ze za porozumieniem stron.Skor ma Pani urlop do 27 .09
to wypowiedzenie dyrek moze wręczyć dopiero w nowym roku szkolnym dlatego ze rozwiązanie umowy z n-lem zatrudnionym na podstawie umowy o prace na czas nieokreślony następuje z końcem roku szkolnego za 3 miesięcznym wypowiedzeniem najpóźniej do 31 maja
KN
Art. 27. 1. Rozwiązanie umowy o pracę zawartej z nauczycielem na czas nieokreślony następuje z końcem roku szkolnego, za trzymiesięcznym wypowiedzeniem.

2. Rozwiązanie umowy o pracę zawartej z nauczycielem na czas nieokreślony może nastąpić w każdym czasie i bez wypowiedzenia w razie niezdolności nauczyciela do pracy z powodu choroby trwającej dłużej niż jeden rok, chyba że w szczególnie uzasadnionych wypadkach lekarz leczący stwierdzi możliwość powrotu do pracy w zawodzie nauczyciela. W tym wypadku okres nieobecności w pracy spowodowanej chorobą może być przedłużony do dwóch lat, licząc łącznie okres niezdolności do pracy i urlopu dla poratowania zdrowia.

3. Do rozwiązania stosunku pracy z nauczycielem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony stosuje się również przepisy art. 23 ust. 1 pkt 3, 5 i 6, ust. 2 pkt 3, 5 i 6 oraz ust. 3-5.

Jedna z nauczycielek ma umowę na czas nieokreślony, a druga nie wiem (pracuje ona drugi w tej szkole, jej wcześniejsza placówka-szkoła została zlikwidowana, i uczyła klasy, które przeszły ze zlikwidowanej szkoły. Być może, że ma umowę na czas określony.

A mam pytanie czy skorzystać z urlopu wypoczynkowego czy też iść wcześniej do pracy?

Proszę o odpowiedź, jeżeli się ktoś orientuje.

Dziękuję, czyli jak wrócę do pracy we wrześniu lub w listopadzie to nie otrzymam wypowiedzenia z pracy?

Zgodnie z art 27 KN w tym roku szkolnym nie moze rozwiazac stosunku pracy (powinna Pani pracować do konca roku szkolnego),wypowiedzenie mozna otrzymać do 31 maja tak zeby rozwiązanie umowy nastąpiło 31 sierpnia
Przepis dotyczy placówki publicznej

Powrót