Czy muszę czekać na prawomocny wyrok?

• Autor wątku Autor wątku dorka18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorka18

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Czy na prawomocny wyrok muszę czekać aż Sąd mi go prześle pocztą,czy mogę wcześniej odebrać go osobiście?(w tej chwili jest już prawomocny)Czy taką sprawę mogę załatwić od ręki?

Sprawa była w WSA,byłam osobą skarżącą decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego,SKO nie złożyło skargi kasacyjnej,sprawa zakończyła się na moją korzyść.

Sąd administracyjny nie ma obowiązku przesłania stronie skarżącej odpisu prawomocnego orzeczenia ze stwierdzeniem jego prawomocności.
Wyrok z taką klauzulą, z urzędu, otrzymuje jedynie organ.

Jeżeli wygrała Pani sprawę, to otrzymała Pani już z urzędu odpis wyroku - jednak bez potwierdzenia jego prawomocności.
Najtańszym sposobem (kosztującym 10 zł) będzie złożenie do sądu, przed którym toczyła się sprawa, wniosku o stwierdzenie prawomocności wyroku (zgodnie z art. 169 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi) oraz załączenie do wniosku otrzymanego wcześniej odpisu wyroku (jeżeli nie dołączy Pani tego odpisu, sąd będzie musiał Pani wystawić nowy odpis, który kosztuje 10 zł od strony).
Aby przyspieszyć rozpoznanie wniosku, należy do niego dołączyć dowód uiszczenia na konto sądu opłaty kancelaryjnej w wysokości 10 zł (jeżeli nie uiści się opłaty przed złożeniem wniosku, Sąd wezwie o uiszczenie tej opłaty co zajmie kilka dodatkowych dni).

Sąd odeśle Pani nadesłany wyrok wraz z pieczęcią stwierdzającą jego prawomocność.

Takiej sprawy nie załatwi Pani od ręki. Najszybszym sposobem będzie, po złożeniu wniosku, telefoniczne umówienie się po odbiór wyroku.

Ostatnia edycja:
Powrót