czy musze płacić KRUS?

• Autor wątku Autor wątku adam87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

adam87

Użytkownik
Odpowiedzi
36
skończyłem studia, w spadku po ojcu należy mi się 3/16 gospodarstwa rolnego - zatem daje to około 0,8ha (mam już zasądzoną tę część 3/16). czy teraz muszę płacić krus mimo, iż nie mam 1 ha, a tylko pewną część gospodarstwa? czy moge sie zarejestrowac w urzedzie pracy?

Z tego co piszesz nie dokonaliście działu spadku i zniesienia współwłasności. W związku z powyższym jesteś współwłaścicielem całego gospodarstwa w części 3/16. Na dzień dzisiejszy nie dokonaliście faktycznego podziału gospodarstwa tzn. dla X to działka nr Y o pow. Z, a dla A to działka B o pow. C itd.
W KRUS-ie decydują hektary przeliczeniowe. Proszę o uzupełnienie swojego zapytania o następujące elementy:
1. jaka jest powierzchnia gospodarstwa rolnego w ha przliczeniowych ( patrz nakaz/y płatniczy/e podatku rolnego),
2. data postanowienia o nabyciu spadku i ile miałeś lat w chwili nabycia spadku,
3. co robiłeś od nabycia spadku do chwili obecnej,
4. kto płacił podatek rolny,
5. kto ewentualnie pobierał dopłaty bezpośrednie z ARiMR na to gospodarstwo,
6. kto ewentaulnie miał ustalone prawo do renty rodzinne z KRUS.

Literatura podstawowa - ustawa z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społęcznym rolnikó (Dz. U. z 2008r. Nr 50, poz. 291 z późn.zm.).

Pozdrawiam

szczegóły dot. sprawy:

1. powierzchnia gospodarstwa 4,3 ha przeliczeniowych (3,7 fizycznych).
2. data stwierdzenia sadowego nabycia spadku to rok 2008, miałem wtedy 21 lat.
3. od nabycia spadku do 30 wrzesnia 2009 bylem studentem.
4. podatek rolny placila i placi mama.
5. doplaty pobierala takze ona.
6. z KRUS nikt nigdy nie mial zadnej renty rodzinnej.

czy np. wydzierżawienie mojej częsci spadku zwalnia mnie z ewentualnego placenia KRUS?
czy jest jakas inna mozliwosc?

z gory dziekuje za pomoc

Formalnie tak. Z Twoich postów wnioskuje, że nie chcesz być ubezpieczony w KRUS-ie.
Moim zdaniem są jakieś korzyści z faktu podlegania ubezpieczeniu rolniczemu np. za małą składkę zbierasz już na swoją emeryturę.

Jeśli nie chcesz podlegać w KRUS-ie, to określ się. Jest wyjście z tej sytuacji.

Nie chcę płacić KRUS-u, ponieważ chce rozpocząć staż, a żeby to zrobić muszę być zarejestrowany w Urzędzie Pracy (żeby się zarejestrować muszę udokumentować, że nie podlegam ubezpieczeniu KRUS)
Jakie jest z tego najlepsze wyjście?

Chcesz uzyskać z KRUS decyzję o niespełnianiu warunków do podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników.
Należy przedłożyć w KRUS postanowienie o nabyciu spadku, aktualny nakaz płatniczy podatku, akty notarialne nabycia ziemi przez ojca oraz zgodne oświadczenia pod odpowiedzialnością karną, że od dnia nabycia spadku do nadal Twój udział w gospodarstwie rolnym użytkuje mama. Oświadczenie będzie musiała napisać mama, Ty, sołtys i 2-ch świadków. Mama podlega ubezpieczeniu rolniczemu i płaci składki, a może podlega w ZUS-ie?

Pozdrawiam

Mama płaci KRUS, ale za 2 miesiące przejdzie na rente rodzinna po męzu z ZUS-u, czyli obejdzie się bez dzierżawy, tylko wymagane jest oświadczenie, że ja nie użytkuję i nie będę tej swojej części, a użytkuje ją mama. (potrzebne jest aż takie grono świadków?)

Ostatnia edycja:
Udaj się do właściwej jednostki KRUS ze względu na położenie ziemi i dowiedz się u nich. To oni będą wydawać decyzję w tej sprawie (może będą chcieli mniej oświadczeń). Czy jest jakiś problem z tak szerokim gronem świadków?

W KRUS-ie po prostu mówią , że mam płacić składki i tyle!
Dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Oddaj pole w dzierżawę to nie będziesz musiał płacić Krusu.

W kRusie sobie mogą mówić. Jeśli nie użytkowałeś gruntów to udowodnij to składając jednobrzmiące oświadczenia (całe grono świadków). W końcu to ty starasz się o to by nie płacić składek rolniczych więc to ty będziesz musiał krus przekonać. Oświadczenia są w twoim interesie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót