Czy musze płacić podatek ?

• Autor wątku Autor wątku adrianosik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrianosik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, czy pomoze mi ktos obliczyc podatek? Jestem na ryczalcie, mam do 20 grudnia zaplacic podatek lecz nie wiem czy mi jakikolwiek wyjdzie.

Moje przychody za listopad to ok 2000zł
podatek mam 3%
laczne skladki spoleczne to ok 450 zł (jestem na nizszym Zusie) - zdrowotne ok 279zł, spoleczne ok 175 zł.

Prosze mi pomoc wyliczyc ten podatek. Prosilbym rowniez o poinformowanie mnie co zrobic jesli mi podatek nie wyjdzie - czy musze do zglaszac do US czy po prostu nie placic i tyle.

Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam.

zaczalem z dniem 2 listopada. Skladki ZUS juz mam oplacone.

Byly do zaplaty do 10 grudnia, zaplacilem je ok 7-8

Od 2 000,00 podatek wyniesie 60,00 zł ! składek nie mozne odliczyć w pierwszym miesiącu poniewaz zapłacone zostały w grudniu a płacisz za listopad w którym nie opłaciłeś składek ZUS !

Czyli musze zaplacic do US 60 zł tak ?

Ale skladki ZUS byly zaplacone za Listopad, gdyz w grudniu moja dzialanosc gospodarcza jest juz zawieszona.

ale zapłacone w grudniu -będziesz mógł je odliczyć w rocznym !

Jeżeli fv była na 2 000,00 to 2000 * 3% = 60 zł ryczałtu no i jeśli była wystawiona w listopadzie.

witam : czy w tym miesiacu w którym zapłaciłem ubezpieczenie zdrowotne za dany miesiac nie musze placic podatku do Urzedu Skarbowego czy musze o tym informowac US. (jestem na karcie podatkowej)

Ostatnia edycja:
Jeżeli po odliczeniu składki zdrowotnej (328,78zł) od karty podatkowej wyjdzie zero - to po prostu nie płacisz i tyle.
Potem - do końca stycznia - złożysz deklarację PIT-16 i wtedy US sobie zweryfikuje.
Teraz nikogo nie zawiadamiasz.

Powrót