Czy muszę pokazywać w PUP wypis z oddziału psychiatrycznego?

• Autor wątku Autor wątku ArturKloc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArturKloc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
leczę się psychiatrycznie. Niedawno byłem miesiąc w szpitalu na diagnozie. Zostałem wypisany na 2 tygodnie (przepisy NFZ) i wracam na terapię. Dziś zadzwoniła do mnie Pani z Urzędu Pracy i oczekuje, że stawię się tam z wypisem. Jakim prawem mam im pokazywać (a może nawet zostawić?!) wypis, na którym opisane są moje próby samobójcze, dzieciństwo, relacje z otoczeniem?

Czy mogę odmówić pokazywania wypisu? Już i tak za dużo wiedzą, bo dostali ode mnie zaświadczenie, na którym jest informacja, że przebywałem w oddziale psychiatrycznym.

Potrzebujesz "usprawiedliwienia" za okres braku gotowości do podjęcia zatrudnienia w związku z pobytem w szpitalu. Poproś o wystawienie zwolnienia lekarskiego z NIP-em urzędu pracy. Jeśli nie ma takiej możliwości, o kolejne zaświadczenie, że w okresie od do przebywałeś w szpitalu. Zwolnienie, a w ostateczności zaświadczenie powinno pomóc.

Powodzenia :)

No to mają zaświadczenie, że byłem w szpitalu. I to im powinno wystarczyć, bo przed wystawieniem do nich dzwoniłem i powiedzieli, że takie zaświadczenie wystarczy (jestem bezrobotnym, bez prawa do zasiłku). Jak do niego wrócę to mogę im dać L4 czy co tam by jeszcze chcieli. Na razie mogę im zgłosić tę gotowość do pracy. Na cały tydzień.

Ale po co im wypis?!

I są na nim dwie daty, że przebywałeś w szpitalu od ... do...?

Jest tylko data przyjęcia, bo byłem na diagnozie. Diagnoza ma to do siebie, że trwa "tyle ile potrzeba", żeby ocenić co pacjentowi dolega. W chwili kiedy dostarczałem im owe zaświadczenie lekarze nie byli w stanie stwierdzić do kiedy w tym szpitalu będę.

Jak pisałam wcześniej, potrzebujesz dowodu, że na pewno w tym okresie byłeś w szpitalu. Najprawdopodobniej urząd poszedł Ci na rękę, nie chciał Cię fatygować po kolejne zaświadczenie, dlatego poprosił o wypis. Zamiast wypisu na pewno przyjmie kolejne zaświadczenie lub zwolnienie lekarskie.

No to mogę im pokazać na wypisie do kiedy byłem. Ale wypisu im nie oddam.

Ja mam do tego szpitala 60 km. Przed wysłaniem im zaświadczenia dzwoniłem do PUP i powiedzieli, że takie coś starczy. Jak im nie pasowało brak daty wypisu to mogli zadzwonić do mnie jak jeszcze byłem w szpitalu, a nie teraz się obudzili. Mogą dostać zaświadczenie czy cokolwiek jak wrócę do szpitala, za tydzień.

Powrót