Czy muszę rejestrować się w Urzędzie Pracy?

• Autor wątku Autor wątku Wumba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wumba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Kwestią miesiąca, maksymalnie dwóch miesięcy jest dostanie się do wojska i rozpoczęcie pracy jako szeregowy. Przede mną między innymi badania lekarskie i nasuwa się pytanie, czy aby nie płacić za te badanie muszę rejestrować się w urzędzie pracy i czy w ogóle jest sens tego robienia? Dokładnie miesiąc temu skończyłem służbę przygotowawczą

Czy jeśli nawet coś mi się stanie, po czym zarejestruję się w urzędzie pracy to czy dalej mi będzie mi przysługiwało prawo do darmowego świadczenia zdrowotnego? Gdzieś kiedyś wyczytałem, że działa to 30 dni wstecz

Ostatnia edycja:
Zarejestrować się wyłącznie dla ubezpieczenia nie możesz. Rejestrując się poświadczasz gotowość do podjęcia zaproponowanej pracy.

Rejestrując się w październiku ubiegłego roku Pan zapytał mnie czy rejestruję się tylko dla ubezpieczenia zdrowotnego, odpowiedziałem szczerze, że tak, bowiem będę zaczynał przygodę z wojskiem, po czym zostałem zarejestrowany jako bezrobotny, ale nie stawiłem się kiedy miałem to zrobić (3 dni przed służbą przygotowawczą, zwyczajnie w świecie zapomniałem, myślami wtedy byłem już zupełnie gdzie indziej) i gdy byłem na służbie przyszedł list, w którym zawarta była informacja, że wykreślono mnie z listy

Czy jest ktoś w stanie cokolwiek na ten temat powiedzieć?

Wykreślono Cię, ponieważ osiągasz dochód

izaw8 napisał:
Wykreślono Cię, ponieważ osiągasz dochód

Wykreślono ponieważ nie stawił się w PUP w wyznaczonym terminie i nie złożył wyjaśnień.

Shocked napisał:
Wykreślono ponieważ nie stawił się w PUP w wyznaczonym terminie i nie złożył wyjaśnień.

Tak było.

Pytam jeszcze raz, czy jest ktoś w stanie udzielić mi odpowiedzi na pytania z tematu?

#2 zawiera odpowiedź.

#3 jest odpowiedzią na ową wypowiedź

Nie ma przymusu rejestracji w PUP.
Natomiast rejestrując się, poświadczasz gotowość do podjęcia pracy.

Rejestrując się wyrażasz gotowość do podjęcia pracy. Opisana sytuacja jest dla mnie co najmniej dziwna.
Możesz się dopisać do ubezpieczenia żony, rodzica lub któregokolwiek z dziadków.

Nie jestem osobą uczącą się, więc raczej nie mam takiej możliwości

Czyli mając 23 lata, nie kontynuując jednocześnie nauki, mogę podpiąć się pod ubezpieczenie jednego z pracujących rodziców? Wszędzie gdzie bym nie zasięgnął informacji, wyczytuję, że muszę kontynuować naukę.

Wumba napisał:
Czyli mając 23 lata, nie kontynuując jednocześnie nauki, mogę podpiąć się pod ubezpieczenie jednego z pracujących rodziców?