Czy muszę się stawić osobiście w Sądzie?

• Autor wątku Autor wątku elemelek19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elemelek19

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam,
Dostałam pismo z Sądu. Przesyłam w załączniku.
Czy muszę się stawiać osobiście? Z racji tego, że mieszkam daleko nie mam jak dojechać, nie mam też możliwości finansowych aby dojechać i nie mam możliwości pozostawienia dzieci bez opieki. Czy da się to jakoś załatwić? Czy trzeba jakieś pismo wysyłać do Sądu? Jak to można rozwiązać? Czy koniecznie muszę być? Reszta osób jest miejscowych więc oni będą w Sądzie. Z góry dziękuję za pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Masz napisane w rogu - stawiennictwo osobiste obowiązkowe :) Tak, musisz się stawić.
Możesz napisać pismo do sądu z prośbą o przesłuchanie Cię przez Sąd właściwy dla Twojego miejsca zamieszkania z argumentacją, że mieszkasz daleko, że Ci trudno - i wymień wszystkie te okoliczności uzasadniając dobrze. Być może sąd się zgodzi.

black9 napisał:
Możesz napisać pismo do sądu z prośbą o przesłuchanie Cię przez Sąd właściwy dla Twojego miejsca zamieszkania

Napisz wniosek o przesłuchanie w miejscu zamieszkania Wysyłasz go do sądu , który wysłał Tobie wezwanie na rozprawę.

W treści wniosku podajesz:

1) miejsce i datę sporządzenia wniosku,
2) swoje dane osobowe (imię, nazwisko, adres, nr telefonu),
3) nazwę i adres sądu,
4) sygnaturę akt sprawy,
5) tytuł wniosku: Wniosek o przesłuchanie w miejscu zamieszkania,
6) treść wniosku.

We treści wniosku napisz, że wnosisz o przesłuchanie w sądzie rejonowym w miejscu zamieszkania tj. w sądzie w ....... ., w sprawie o sygn. akt ....... .

Podajesz, że w dniu ..... otrzymałaś/otrzymałeś z Sądu ...... w ....... wezwanie jako strona w sprawie o sygn. akt ...... . Następnie uzasadniasz dlaczego nie możesz przyjechać osobiście do tego sądu.

Wniosek czytelnie podpisz i wyślij do sądu listem poleconym najlepiej za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Kopię wniosku, dowód jego nadania i otrzymane potwierdzenie odbioru zachowaj.

Dziękuję bardzo za pomoc. A ile czasu ma Sąd aby mi wysłać odpowiedź? bo rozumiem, że też listownie mnie poinformuje kiedy mam się stawić do mojego Sądu? Czy też wtedy przyjdzie pismo z mojego Sądu o terminie? Jeśli oczywiście Sąd się zgodzi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
elemelek19 napisał:
ile czasu ma Sąd aby mi wysłać odpowiedż

Odpowiedź powinnaś otrzymać niezwłocznie. Zawsze możesz zadzwonić do tamtego sądu i zapytać.

Dziękuję, a czy z Sądu rejonowego w moim miejscu zamieszkania dostane termin przesłuchania? Czy to powinno byc w odpowiedzi Sądu tamtego na wniosek o przesłuchanie w miejscu zamieszkania?

I czy mogę dopisać w uzasadnieniu np ze w związku z pandemią wirusa nie chciałabym narażac zdrowia?

A w swoim sądzie nie będziesz go tak samo narażać?
Raczej ten argument nie wpłynie na decyzję sądu w sprawie miejsca przesłuchania

Chodzi o odlegosc, do swojego Sądu nie mam 400km

Nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod

O przesłuchaniu strony w sądzie w miejscu zamieszkania decyduje odległość pomiędzy sądem w okręgu którego mieszkasz, a sądem gdzie toczy się postępowanie. Są też inne okoliczności, np. udokumentowana choroba, niepełnosprawność, podeszły wiek.

Nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod

Powrót