Czy muszę spłacać długi po ojcu?

• Autor wątku Autor wątku czupurek20044
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czupurek20044

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
jakiś czas temu zmarł mój ojciec, niestety kilka miesięcy przed śmiercią nie opłacał rachunków. Matka napisała do "komunalki" o umorzenie długów ojca za okres kiedy mieszkanie było zapisane na niego wraz z aktem zrzeczeniem się spadku.
W odpowiedzi na pismo Zakład Komunalny odmówił umorzenie długów, w uzasadnieniu napisali że wszyscy mieszkańcy są zobowiązani do zapłaty długów, gdyż także korzystali z mieszkania.

I tu pada moje pytanie.
Czy zakład komunalny postąpił zgodnie z prawem?
Czy istnieją inne sposoby aby umorzyć dług?( ps. ojciec pozostał ich tak wiele że nie jesteśmy w stanie ich spłacić).

Pozdrawiam
Sylwia

Długi wchodzą do spadku i podlegają dziedziczeniu. Umorzyć dług może tylko wierzyciel..jeżeli zechce, ale z tego co Pani napisała, nie zechciał.

"Długi wchodzą do spadku i podlegają dziedziczeniu."

To sprawa oczywista. Dlatego też zrzekłam się spadku wraz z całą rodziną u notariusza. Czy nadal powinnam spłacać zadłużenie?

Z chwilą kiedy nastąpiło zrzeczenie się dziedziczenia nie jesteście zobowiązani do regulowania długów po zmarłym ojcu. Jednakże w Twojej sprawie wystepuje pewne ale. Mianowicie na podstawie jakiego tytułu zajmujecie to mieszkanie. Bo jesli nie macie zadnego tytułu prawnego do lokalu to grozi wam eksmisja z niego. W sytuacji gdy macie tytuł prawny jestescie zobowiazani do regulowania bieżących należności. Stary dług ojca umarł z jego smiercią chyba że w aktach jako współnajemca występuje twoja matka wtedy komunalka może wystapic z roszczeniami wobec Twojej matki

Powrót