CZY MUSZĘ SPŁACAĆ DŁUGI SWOJEGO ZMARŁEGO TATY

• Autor wątku Autor wątku monika...
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika...

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam wielki problem!!Mój tata mieszkał za granicą,miał tam żonę i dwójkę dzieci.Niedawno zmarł ,po jego śmierci nie dostałam żadnych pieniędzy,a jak się teraz okazało ma tam dom,samochód i dostałam papiery z Niemiec,że 1/6 należy mi się,ale ten dom trzeba do końca spłacic.Jego żona zawiadomiła mnie,że gdy skończę 18 lat bedę obciążana do spłaty tego domu(za niecały miesiąc skończę 18 lat).Powiedziała mi również, że aby nie spłacać tego domu muszę się go zrzec.Czy jest to prawda i czy gdy jestem osobą uczącą się bez dochodów,będe musiała spłacac ten dług.Nie wiem co mam zrobić i nie wiem czy ona czasem nie chce żebym się zrzekła wszystkiego i to będzie należeć do niej,ponieważ nigdy się ze mną nie kontaktowała.Proszę o szybką odpowiedz[/b]

Przyjmując spadek z długiem będziesz go potem spłacać,
możesz wystąpić o obywatelstwo niemieckie po ojcu i tam zamieszkać.
Możesz się do gadać z rodziną ojca czasem lepiej się opłaca.

spadek z długami...proszę o pomoc

mój ojciec zmarł niedawno,mieszkał za granicą,miał tam rodzinę(żonę i 2 dzieci).Po jego śmierci nic nie dostalam,należało mi się ???dostałam papiery z niemiec że 1/6 mi się należy,(chodzi o dom)ale nie jest on do końca spłacony.Jego żona poinformowała mnie że gdy skończę 18 lat(mam za niecały miesiąc)będę obciążona długami,dlatego radzi mi że mam się tego zrzec.Ojca wogóle nie znałam i dlatego nie wiem czy ona czasem tak specjalnie nie radzi,żebym ja nic nie dostała.Ucze się dlatego nie mam środków na spłatę długu i to jeszcze za granicą.Prosze o pomoc,napewno ktos był w podobnej sytuacji..Z góry dziękuje

Jeżeli przyjmiesz spadek to będziesz miała dług do spłacenia ,możesz po ojcu starać się
o obywatelstwo Niemieckie co ci ułatwi start w Niemczech .Dogadaj się z rodziną w Niemczech może pomogą ci potem w innych sprawach.

http://forumprawne.org/o,52436.html

Re: Czy muszę spłacać długi swojego zmarłego taty

Witam,
najlepiej poradzić się polskojęzycznego niemieckiego adwokata, zajmujacego sie prawem spadkowym.

Nie wiem jak w Niemczech ale w Polsce można przyjąć spadek tkz. z dobrodziejstwem inwentarza, oznacza to, że caly majatek zostanie oszacowany i za długi odpowiada się do wysokości wartości spadku.

Ważny jest też czas jaki upłynął od śmierci spadkodawcy w Polsce - pół roku, w takim terminie trzeba złożyć w Sądzie wniosek.

Może w Niemczech jest podobnie...

Powrót