Czy muszę zwrócić gotówkę? 10dniowe prawo zwrotu i sex biznes

• Autor wątku Autor wątku vitaminac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vitaminac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Klient kupił towar w moim sklepie internetowym. Żeby nie było ... :) mam sklep erotyczny.

Korzystając z 10 prawa zwrotu odesłał mi wibrator.

po 1. chcąc oszczędzić zapakował karton do koperty ! opakowanie wygląda jak przejechane przez tira - jak mam to komuś odsprzedać w takim opakowaniu ? czy muszę mu zwracać gotówkę za towar którego już nie sprzedam w faktycznej cenie?

po 2. co prawda ten wibrator akurat jest zafoliowany , ale co w przypadku gdy klient zrywa plombę na opakowaniu i odsyła mi wibrator? nie mogę mieć pewności że nie używał

Opakowanie nie jest przedmiotem sprzedaży. Ma prawo zwrócić.

Ad 2. Ma prawo sprawdzić działanie towaru. Tak samo jak kupisz słuchawki jako konsument wysyłkowo to masz prawo je rozpakować i posłuchać sobie na nich muzyki, nawet przez 14 dni. To, że jest to wibrator to niczego to nie zmienia, nie są one wyłączone spod tych przepisów. Po prostu musisz ponosić ryzyko prowadzenia działalności.

ok, ale wysłał towar w taki sposób że nie nadaje się on już do sprzedaży

Prowadząc działalność gospodarczą powinieneś uwzględniać ryzyko prowadzenia takiej działalności. Nie masz wyboru, musisz zwrócić pieniądze.

vitaminac napisał:
po 2. co prawda ten wibrator akurat jest zafoliowany , ale co w przypadku gdy klient zrywa plombę na opakowaniu i odsyła mi wibrator? nie mogę mieć pewności że nie używał

Zastanawiam się, czy w takim przypadku nie można by się było powołać na art. 38 ust. 5 ustawy o prawach konsumenta?

Przepis prawny:
Art. 38. Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsu-
mentowi w odniesieniu do umów:
...
5) w której przedmiotem świadczenia jest rzecz dostarczana w zapieczętowanym opakowaniu, której po otwarciu opako-
wania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało
otwarte po dostarczeniu;

Cypio napisał:
Ad 2. Ma prawo sprawdzić działanie towaru. Tak samo jak kupisz słuchawki jako konsument wysyłkowo to masz prawo je rozpakować i posłuchać sobie na nich muzyki, nawet przez 14 dni. To, że jest to wibrator to niczego to nie zmienia, nie są one wyłączone spod tych przepisów. Po prostu musisz ponosić ryzyko prowadzenia działalności.

Hm, a jeśli kupię wysyłkowo elektryczną szczoteczkę do zębów, to też będę mógł przez 14 dni jej używać a następnie zapakować i odesłać?

Ciekawe... A jak ktoś używa wibratora do mycia zębów na przykład...?

Do czego może być używana szczoteczka - nawet nie wspomnę...:o

Zdaje mi się, że można używać towaru tak, jak mógłby być sprawdzany w sklepie stacjonarnym. Jak to się robi z wibratorami czy szczoteczkami do zębów to już każdy musi sobie sam wymyśleć...

Ostatnia edycja:
Do autora proponuje przestać sprzedawać prezerwatywy :D bo co będzie jak klient przetestuje i mu się nie spodobają :D

A poza tym to:
Prawo do odstąpienia od umowy nie przysługuje w przypadku
- świadczenia usług, jeżeli zostały one w pełni wykonane za wyraźną zgodą Konsumenta;
- umów, w których cena Towaru zależy od wahań na rynku finansowym, nad którym Sprzedający nie sprawuje kontroli, i które mogą wystąpić przed upływem terminu do odstąpienia od umowy;
- umów, w których przedmiotem świadczenia jest nieprefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji Konsumenta lub służąca zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb;
- umów, w których przedmiotem świadczenia jest rzecz ulegająca szybkiemu zepsuciu lub mająca krótki termin przydatności do użycia;
- umów, w których przedmiotem jest rzecz dostarczana w zapieczętowanym opakowaniu, której po otwarciu opakowania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;
- umów, w których przedmiotem świadczenia są rzeczy, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami;
- umów, w których przedmiotem świadczenia są napoje alkoholowe, których cena została uzgodniona przy zawarciu - - umowy sprzedaży, a których dostarczenie może nastąpić dopiero po upływie 30 dni i których wartość zależy od wahań na rynku, nad którymi Sprzedający nie ma kontroli;
- umów, w których Konsument wyraźnie żądał, aby Sprzedający do niego przyjechał w celu dokonania pilnej naprawy lub konserwacji;
- umów, w których przedmiotem świadczenia są nagrania dźwiękowe lub wizualne albo programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;
- umów o dostarczanie dzienników, periodyków lub czasopism, z wyjątkiem umowy o prenumeratę;
- umowy zawartej w drodze aukcji publicznej;
- umów o świadczenie usług w zakresie zakwaterowania, innych niż do celów mieszkalnych, przewozu rzeczy, najmu samochodów, gastronomii, usług związanych z wypoczynkiem, wydarzeniami rozrywkowymi, sportowymi lub kulturalnymi, jeżeli w umowie oznaczono dzień lub okres świadczenia usługi;
- umów o dostarczanie treści cyfrowych, które nie są zapisane na nośniku materialnym, jeżeli spełnienie świadczenia rozpoczęło się za wyraźną zgodą Konsumenta przed upływem terminu do odstąpienia od umowy i po poinformowaniu go przez Sprzedającego o utracie prawa odstąpienia od umowy.

Ostatnia edycja:
Powrót