Czy nagrywanie wizerunku jest legalne ?

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam

Ja mam takie oto pytanie, wynajmuję miejsce postojowe w garażu podziemnym w sąsiednim bloku od spółdzielni mieszkaniowej. Jeden z lokatorów postanowił na swój koszt założyć w nim monitoring (została przy wejściu do garażu umieszczona karteczka o całodobowym monitoringu oraz u kogo są nagrania) i moje pytanie jest takie czy ten oto właściciel monitoringu może nagrywać mój wizerunek mój samochód gdzie są widoczne numery ? Dodam, że nikt nie pytał mnie o zgodę i nie wiem co dana osoba robi z nagraniami.

Pozdrawiam

Soniak87 napisał:
... Dodam, że nikt nie pytał mnie o zgodę i nie wiem co dana osoba robi z nagraniami. ...
Zgoda jest wymagana wyłącznie w przypadku rozpowszechniania wizerunku. Prawo nie zabrania utrwalania. Miasto ani nikt inny (sklepy, galerie handlowe) również nie uzyskują Twojej zgody, nie mają takiego obowiązku.

Tak jak pisałem nie wiem co właściciel robi z nagraniami może już udostępnił je w sieci. Czy mogę się w jakiś sposób domagać od niego udostępnienia nagrania ?

Soniak87 napisał:
... Czy mogę się w jakiś sposób domagać od niego udostępnienia nagrania ?
Nie masz na to żadnej podstawy prawnej zatem autor nagrania może spokojnie zignorować Twoje żądanie.

Uprzedzając następne pytania:

to, że na nagraniu znajduje się Twój wizerunek nie daje Ci do niego żądnych praw.

Ostatnia edycja:
Miasto, galerie handlowe czy inne publiczne instytucje jestem w stanie zrozumieć muszą nagrywać ale to jest osoba prywatna tzw szeryf garażu.

A skąd wiesz, że tylko on Ciebie nagrywa? Może sąsiad z lewej i z prawej ma zainstalowane kamery? Przechodzień też, zrobił Ci sto pięćdziesiąt zdjęć i trzyma w w szufladzie. Wróć do postu #2.

Inaczej zapytam jeśli właściciel nagrania udostępni je np spółdzielni mieszkaniowej w formie donosu to co wtedy mogę zrobić ? to już będzie rozpowszechnienie bez mojej wiedzy.

A co to będzie wtedy nie RODO ? To czemu duża część filmów na YT (prywatnych z kamer telefonów) ma zakryte twarze ?

Soniak87 napisał:
A co to będzie wtedy nie RODO ? ...
A czytałeś to Rozporządzenie? Tu pytasz o wizerunek.
Soniak87 napisał:
... To czemu duża część filmów na YT (prywatnych z kamer telefonów) ma zakryte twarze ? ...
O to pytaj autorów, może z obawy o głupie zarzuty.

Proszę przedstaw jakieś rozporządzenie czy ustawę która mówi o tym, że można bezkarnie rozpowszechniać czyjś niezamazany wizerunek czy dane prywatne w internecie lub życiu codziennym.

Zacznij od uzupełnienia wiedzy, na początek "rozpowszechnianie".

Jesteś codziennie filmowany, fotografowany, Twój wizerunek jest utrwalany na nieznanej ilości urządzeniach i co z tym chcesz zrobić?

PS.
Pomijam już "dane prywatne" na ogólnie dostępnym terenie.

Ostatnia edycja:
Powrót