Czy naklejka z nazwą sklepu może być podstawą do gwarancji?

• Autor wątku Autor wątku termi1012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

termi1012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.

Jakiś czas temu zakupiony został komputer przez kogoś z rodziny w lokalnym sklepie stacjonarnym. Niestety, ale płatność była gotówką, a dowód zakupu został zgubiony / wyrzucony.

Sprawa wygląda tak, że uszkodzeniu uległa kość RAM (jedna z dwóch). Jako, że RAM jest objęty gwarancją wieczystą, to chciałbym spróbować go reklamować.

Na komputerze oraz ramie znajduje się naklejka z nazwą sklepu. Ta na kościach RAM ma dodatkowo datę zakupu / datę złożenia komputera przez sklep oraz informację "GWARANCJA - NIE ZRYWAĆ".
Dodam, że data ma zaznaczony rok 2011, ale mam nadzieję, że gwarancja wieczysta nadal to obejmuje.

Czy taka naklejka może być podstawą do złożenia reklamacji z tyt. gwarancji?

Gwarancja została udzielona przez producenta? Jeśli tak, spróbuj skontaktować się bezpośrednio z producentem.

Wolałbym to zrobić przez sklep (przynajmniej na razie). Jest na miejscu, więc ominąłbym wysyłkę. To jak z tą naklejką? Wystarczy jako dowód zakupu i jako podstawa do złożenia reklamacji z tyt. gwarancji?

Jeśli są takie informacje, jak podałeś, to myślę, że jest to wystarczający dowód zakupu. Natomiast często producent w warunkach gwarancji zapewnia odebranie produktu na swój koszt.

Nie jestem pewien, czy kości nie trzeba wysyłać do producenta za granicę, dlatego wolę wybrać najprostszy sposób. Dzięki za pomoc!

termi1012 napisał:
RAM jest objęty gwarancją wieczystą
Proponuje zacząć od sprawdzenia w warunkach gwarancji co oznacza gwarancja wieczysta i ile trwa ... bo najczęściej trwa do końca produkcji danego modelu.

Bun napisał:
Proponuje zacząć od sprawdzenia w warunkach gwarancji co oznacza gwarancja wieczysta i ile trwa ... bo najczęściej trwa do końca produkcji danego modelu.

https://www.kingston.com/pl/company/warranty#duration

"Okres eksploatacji produktu jest zdefiniowany jako typowy, przewidywany okres użyteczności podobnych produktów według standardów branżowych. Tym niemniej gwarancja wieczysta może być definiowana odmiennie w różnych krajach. W Rosji termin „gwarancja wieczysta” oznacza okres dziesięciu (10) lat od daty zakupu przez pierwszego użytkownika końcowego." <-- Wychodzi na to, że na stronie producenta gwarancja wieczysta jest zdefiniowana przez prawo państwa, w którym się produkt zakupiło. Z tego co widzę, to polskie prawo umożliwia producentowi ustalenie szczegółów.
Chyba, że jakoś się mylę, bo wynikałoby w tym przypadku, że nic nie normuje czasu gwarancji wieczystej.

Hmmm… ale dlaczego uważasz, ze sklep będzie chciał robić cokolwiek? Gwarantem jest producent a nie sprzedawca

Lovor napisał:
Hmmm… ale dlaczego uważasz, ze sklep będzie chciał robić cokolwiek? Gwarantem jest producent a nie sprzedawca

Ze strony Kingston: "Aby skorzystać z usługi gwarancyjnej, można zwrócić wadliwy produkt w punkcie zakupu albo u autoryzowanego dystrybutora lub sprzedawcy produktów firmy Kingston, od którego dany produkt został zakupiony." <- uważam tak, bo są prawnie zobligowani.

Do niczego nie są zobligowani. Ja tam widzę tylko że można to zrobić. A sklep może to uzwględnić. Ale prawnie (na podstawie jakiś paragrafów?) nikt go do tego nie zmusi.

Pejotwroc napisał:
Do niczego nie są zobligowani. Ja tam widzę tylko że można to zrobić. A sklep może to uzwględnić. Ale prawnie (na podstawie jakiś paragrafów?) nikt go do tego nie zmusi.

Skoro dają klientowu możliwość reklamacji z tytułu gwarancji przy oddaniu wadliwego produktu do sprzedawcy, to tak - sprzedawca ma obowiązek przyjęcia towaru. Mówi o tym jasno Art. 580. § 1 KC.
Więc tak, są zobligowani.

Tylko upewnij się na stronie Kingstona czy te pamięci mają jeszcze gwarancję. Gwarancja wieczysta to jest okres eksploatacji wg Kingstona: "Okres eksploatacji produktu jest zdefiniowany jako typowy, przewidywany okres użyteczności podobnych produktów według standardów branżowych. Tym niemniej gwarancja wieczysta może być definiowana odmiennie w różnych krajach. W Rosji termin „gwarancja wieczysta” oznacza okres dziesięciu (10) lat od daty zakupu przez pierwszego użytkownika końcowego."
Niestety nigdzie nie znalazłem ile to lat w Polsce.

Ja właśnie też nie. Jedynie znalazłem to, że wg. polskiego prawa okres gwarancji wieczystej powinien być zdefiniowany przez producenta...

Powrót