Czy nalerzy mi sie wohngeld??

• Autor wątku Autor wątku menschell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

menschell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich, Jestem nowy na forum. Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale? Mam nadzieje ,ze
ze tak. Mam do forumowiczow taka prosbe, może znajdzie sie ktos kto bedzie w stanie nam pomoc. Mam takie pytanko, a mianowicie chodzi o to, ze moja zona otrzymuje stala rente (813 eur) w tym 150 eur placi prywatnie swoj krankenversicherung plus prad (47 eur). Ja natomiast jestem na alg II (355eur)w tym jest naliczona doplata do mieszkania (220 eur) zostaje mi na zycie 135eur! Mamy na utrzymaniu syna 13 letniego. Syn nie otrzymuje narazie zadnych swiadczen. Czekamy na przyznanie kidergeldu juz rok. Wynajmujemy od spodzielni, koszt najmu-450 eur. Zona sie starala o wohngeld, niestety napisali odmowe. Nie wiem na jakiej podstawie, poniewaz wedlug obliczen na stronie Wohngeldrechner | geldsparen.de widac , ze nam sie nalezy. Otrzymuje za malo pieniedzy na zycie (135eur). Moja zona zostala wyrzucona z Jopcenter! Zawsze placili po polowie do czynszu. Prosze o pomoc.

Ja natomiast jestem na alg II (355eur)w tym jest naliczona doplata do mieszkania (220 eur)zostaje mi na zycie 135eur
Nie masz dopłaty do mieszkania obecnie na alg II jest około 350e
Jakie macie obywatelstwo ??

Witam bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Na alg II jest obecnie dla jednej osoby 382e.(tylko na zycie) § 20 Absatz 2 Satz 2 numer 1 SGB II. Moja zona otrzymywala druga polowe , a teraz nie jest brana w ogole pod uwage. Zona jest rodowita niemka. Natomiast ja posiadam karte stalego pobytu.

a mianowicie chodzi o to, ze moja zona otrzymuje stala rente (813 eur) w tym 150 eur placi prywatnie swoj krankenversicherung
Skoro żona jest rodowita Niemka to powinna to wyjaśnić w Jopcenter
przedstawić umowę najmu mieszkania i oni powinni pokryć koszta utrzymania.
Niech napisze pismo wtedy otrzyma odpowiedz na którą można się odwołać
I będziesz wiedzieć na jakiej podstawie jest inaczej
powodzenia

Zona juz odwolala sie ,niestety wyrzucili zone z Jopcenter i poinformowali , ze beda tylko mnie naliczyc. Naliczyli mnie tak ze zostaje mi tylko 345 e. w tym 220e doplata do mieszkania.

Zona juz odwolala sie ,niestety wyrzucili zone z Jopcenter i poinformowali , ze beda tylko mnie naliczyc
Jaki podali powód wyrzucenia.?
To niech żona pisze pismo do socjalamtu o dofinansowanie mieszkania.
Spróbuj się zgłosić do Caritasu tam mają prawnika otrzymasz pomoc.
Czy ty otrzymujesz 385+220=605e na konto i żona 813e

Ostatnia edycja:
marian1 napisał:
Jaki podali powód wyrzucenia.?

Umotywowała tym, ze zona ma stala rente od pazdziernika ,dlatego nie podlega juz pod Jopcenter. Dla mnie to co najmniej dziwne , bo zawsze Jopcenter liczyl wszystkie osoby mieszkajace pod jednym adresem. Co ma do tego zony stala renta??

Ostatnia edycja:
Umotywowała tym, ze zona ma stala rente od pazdziernika ,dlatego nie podlega juz pod Jopcenter
Tak żona nie podlega jedynie jej renta do ogólnej sumy .

marian1 napisał:
Tak żona nie podlega jedynie jej renta do ogólnej sumy .
Wlasnie w tym problem , ze zony rente nie chca wliczyc do ogolnej sumy. Poinformowali ,ze tylko mnie licza. Nie rozumiem w takim razie, dlaczego nie placa mi na zycie 382 e.§ 20 Absatz 2 Satz 2 numer 1 SGB II plus caly wohngeld.

Zgłoś się do Caritasu dla twojej miejscowości tam jest prawnik i otrzymasz pomoc.
Na alg II należy ci się w całości 385e.
Daj znać co ci powiedzieli w Caritasie żona może w tej sprawie zgłosić się do socjalamtu tam możecie otrzymać dopłate do mieszkania.
powodzenia

Powrót