Czy należą mi się odestki ustawowe od zaległych alimentów?

• Autor wątku Autor wątku ziomkapoziomka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziomkapoziomka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

od początku października 2010 roku starałam się uzyskać od komornika, zajmującego się moją sprawą, informację o zadłużeniu mojego ojca względem mnie. Dłużnik płacił miesięczne alimenty, ale od 1998 roku nie były one naliczane w pełnej wysokości, co spowodowało dodatkową należność w wysokości około 1000 zł na dzień 30 grudnia 2010 tytułem niedopłaty. Ponieważ komornik zwlekał i przedłużał wciąż termin poinformowania mnie o należności, którą jest mi winien ojciec, pojechałam do komornika wyjaśnić sprawę (było to o tyle skomplikowane, że mieszkam na stałe w Warszawie, a komornik prowadzący moją sprawę działa we Wrocławiu). Podczas tej wizyty, pracownik kancelarii naliczył w końcu dług w kwocie około 1000 zł i stwierdził, że nie należą mi się od tej kwoty żadne odsetki ponieważ w orzeczeniu sądowym z 1993 roku jest mowa wyłącznie o 23% alimentów, które nie mogą być niższe niż kwota 140 zł miesięcznie z całego uposażenia mojego ojca. Dodatkowo usłyszałam, że moja matka w postępowaniu sądowym na pewno zrzekła się jakichkolwiek odsetek, więc od dłużnika mogę żądać jedynie kwoty 1000 zł. Asesor zastępujący komornika dodał ponadto, że wiąże go wyłącznie tytuł-czyli w tym przypadku orzeczenie sądowe- i nie jest możliwe naliczenie odsetek

Ponieważ nie jestem prawnikiem i nie znam się na wszystkich aspektach tej dziedziny proszę o pomoc i wyjaśnienie, czy faktycznie nie mogę ubiegać się o naliczenie odsetek? kiedy można naliczać odsetki ustawowe? czy faktycznie, jedynym rozwiązaniem jest wszczęcie powództwa przeciwko mojemu ojcu o podwyższenie kwoty alimentów wraz z odsetkami?

pozdrawiam

bardzo proszę o pomoc, nie znalazłam w innych wątkach odpowiedzi na moje pytanie, dlatego liczę na życzliwe podpowiedzi.

Powrót