Czy należność uległa przedawnieniu?

• Autor wątku Autor wątku arosys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arosys

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

sprawa dotyczy niezapłaconych faktur za telefon komórkowy.

rachunki były nie opłacone z stycznia, lutego i marca 2001r
Operator PTC skierował sprawę do sądu 20.03.2003r o której nie zostałem powiadomiony.
Sąd rozpatrzył wniosek 17.09.2003r, a wyrok uprawomocnił się 18.12.2003r

Sprawa została skierowana do komornika 17.03.2004r, który ją umorzył. Ostateczne umorzenie nastąpiło 11.10.2012r

ustaliłem że wszelka korespondencja była kierowana na mój stary adres zamieszkania. Komornik, pomimo że miał moje pełne dane, nie kontaktował się ze mną w tehj sprawie.
Obecnie jedna z firm windykacyjnych skierowała do mnie telefoniczne żądanie spłaty zadłużenia (powiedzieli że odkupili od operatora zadłużenie).

Stąd tez pytanie - czy zgodnie z powyższymi informacjami zadłużenie jest przedawnione? Jezeli tak, w jaki sposób sie odwołać, gdyż firma windykacyjna straszy ponowna sprawą sądową by wg nich "sprawa się nie przedawniła"

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
arosys napisał:
Sprawa została skierowana do komornika 17.03.2004r, który ją umorzył. Ostateczne umorzenie nastąpiło 11.10.2012r

Proszę rozwinąć ten część. Jak sprawa umorzona w 2004r. ostatecznie umorzona została w 2012?

błąd slów - informacje, które dostałem od firmy windykacyjnej to że w marcu 2004r komornik rozpoczął egzekucję, która była bezskuteczna (to mnie dziwi), a w październiku 2012r egzekucję umorzył.

Dziekuję za odpowiedź.
Pozdrawiam :)

Fajnie by było, nie?
Proszę w takim razie zapoznać się z art. 123 § 1 pkt 1 kc
Przepis prawny:
Bieg przedawnienia przerywa się przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed są-dem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub usta-lenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;

oraz art. 124 kc
Przepis prawny:
§ 1. Po każdym przerwaniu przedawnienia biegnie ono na nowo.
§ 2. W razie przerwania przedawnienia przez czynność w postępowaniu przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym albo przez wszczęcie mediacji, przedawnienie nie biegnie na nowo, dopóki postępowanie to nie zostanie zakończone.

mithloss napisał:
Fajnie by było, nie?
Proszę w takim razie zapoznać się z art. 123 § 1 pkt 1 kc
Przepis prawny:
Bieg przedawnienia przerywa się przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed są-dem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub usta-lenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;

oraz art. 124 kc
Przepis prawny:
§ 2. W razie przerwania przedawnienia przez czynność w postępowaniu przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym albo przez wszczęcie mediacji, przedawnienie nie biegnie na nowo, dopóki postępowanie to nie zostanie zakończone.

Czyli okres przedawnienia liczymy na nowo od momentu sprawy komorniczej - dobrze zrozumiałem? Ale decyduje tutaj data wszczęcia postępowania czyli 17.03.2004r? czy też data umorzenia postępowania przez komornika czyli 11.10.2012r?

pablito970 napisał:
oraz art. 124 kc

Przepis prawny:

Czyli okres przedawnienia liczymy na nowo od momentu sprawy komorniczej - dobrze zrozumiałem? Ale decyduje tutaj data wszczęcia postępowania czyli 17.03.2004r? czy też data umorzenia postępowania przez komornika czyli 11.10.2012r?

Tak.

Od umorzenia sprawy przez komornika

BlackDevil napisał:
Od umorzenia sprawy przez komornika

Zastanawiam się tylko co to za działania komornicze, które trwały od 2004 do 2012.

pablito970 napisał:
Zastanawiam się tylko co to za działania komornicze, które trwały od 2004 do 2012.

Proszę się zastanawiać dalej, a w między czasie dług ulegnie powiększeniu i znowu wyląduje u komornika.

mithloss napisał:
Proszę się zastanawiać dalej, a w między czasie dług ulegnie powiększeniu i znowu wyląduje u komornika.

Na szczęscie sprawa mnie nie dotyczy, natomiast intryguje mnie przewlekłość tego postępowania, w świetle kc praktycznie pozbawiła on klienta możliwości do powołania się na przedawnienie tego roszczenia.

Trzeba dbać o swoje sprawy, spłacać długi i dochodzić swojego.

Powrót