Czy należność za mandat MPK ściągną mi z podatku?

• Autor wątku Autor wątku XOPinaOX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

XOPinaOX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
23.09. 10 dostałam mandat za niepodpisany bilet imienny. Przyszło mi wezwanie do zapłaty ale na nazwisko mojego ojca z racji ,że wówczas nie byłam pełnoletnia i podałam jego dane. Ojciec nie zapłacił i nie ściągnięto mu tego z podatku. W te wakacje podjęłam pracę na okres ok 1,5 mies został mi wydany NIP. W dniu 26. 08.11 dostałam NAKAZ ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM. Czy jeśli nie zapłacę tego w ciągu dwóch tygodni to zostanie wszczęta sprawa sądowa przeciwko mnie czy jest taka możliwość że ściągną mi te pieniądze ( 121,20 mandat + 90 PLN koszty procesu) z przyszłej wypłaty albo z podatku? Nie chciałabym dostać wezwania do sądu a teraz nie jestem w stanie zapłacić tego bo nie mam z czego. Myślę, że gdybym nie miała NIP'u to za miesiąc sprawa byłaby przedawniona. Nie wiem czy mam czekać na zajęcie pensji, ściągnięcie z podatku czy komornika. Proszę o rzetelną pomoc.

Na wezwanie do zapłaty od kontrolera na samym dole jest numer i podpis kontrolera. Ja mam sam numer bez podpisu. Czy mandat jest nadal ważny?

Ostatnia edycja:
NAKAZ ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM
Czy jeśli nie zapłacę tego w ciągu dwóch tygodni to zostanie wszczęta sprawa sądowa przeciwko mnie
To jest już wyrok sądu, a sprawa sądowa już była. Jeśli nie napiszesz sprzeciwu od niego (a podstaw do sprzeciwu nie widzę), to uprawomocni się w ciągu 14 dni. Jeśli nie zapłacisz, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że niedługo spotkasz się z komornikiem. Radzę jak najszybciej zapłacić i na komornika nie czekać, bo wtedy będzie drożej.

Obecnie jestem niby zarejestrowana jako pracownik ale czekam jedynie na wypowiedzenie, które podpiszę po 10 września. Do tego okresu tam nie mam grafiku i nie mam dochodów. Wcześniej jak nie miałam NIPu to nic mi nie przysyłali i chodzi o to że ja nie mam z czego zapłacić bo uczę się a praca w tej firmie była sezonowa i ja już nie ma stamtąd dochodów.

Czy po podpisaniu wypowiedzenia ponownie będę niewypłacalna? Powtarzam że mam niedawno skończone 18 lat ale uczę się i nie mam stałej pracy. Pod koniec roku chcę się rozliczyć z tego 1,5 miesiąca pracy i liczę na to że państwo odciągnie mi należność z podatku... słyszałam że taka wersja jest bardzo prawdopodobna i chcę się upewnić za pośrednictwem ludzi kompetentnych.

Co może mi zabrać komornik jeśli nie posiadam obecnie żadnej własności? Czy z tego powodu mogą powstać poważniejsze konsekwencje?

Firma przewozowa to nie państwo.
A komornik może za kilka lat ściągnąć dług, jak już będzie miał z czego.

Powrót